18-08-2021

Davidović: Podneseno preko 3.600 zahtjeva za legalizaciju

Iz Sekretarijata za urbanizam i održivi razvoj poručuju da sprovode niz aktivnosti među kojima su legalizacija objekata još od 2017. godine, kao i izrada Prostornog plana opštine Budva.

Davidović: Podneseno preko 3.600 zahtjeva za legalizaciju | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva, Nadtochiy Vladimir

Sekretar Sekretarijata za urbanizam i održivi razvoj Stevo Davidović kao prioritetnu aktivnost istakao je postupak legalizacije bespravnih objekata.

"Postupak legalizacije sporovdimo od 2017. godine, a do sada je podnesno preko 3.600 zahtjeva i apelujum na građane koji imaju nelegalne objekte, a nisu podnijeli zahtjev za legalizaciju, da se prijave. U pitanju je upravni postupak i mogućnost da u prvom ili narednom koraku nakon izmjene planske dokumentacije legalizuju nelegalni objekat. To su ozbiljni benefiti u svakom smislu. Iako je veliki broj zahtjeva podnesen, do sada imamo tek 41 rješenje o legalizaciji objekata, a to je nešto iznad 1%, međutim, zakonsko rešenje je takvo da nam ne omogućava legalizaciju u većem procentu", kazao je za dnevnu informativnu emisiju "Polis".

Kako dodaje, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je pokrenulo izradu Prostornog plana opštine Budva sa rokom izrade od 12 mjeseci, te da da se urbanističko tehnički uslovi izdaju u skladu sa uredbom o povjeravanju poslova.

"Mi ćemo se potruditi da se u tom planskom dokumentu nađu i smjernice za legalizaciju kako bi ovaj procenat bio veći i što veći broj građana bio u prilici da legalizuju objekat a da ne čeka donošenja Plana generalne regulacije. Urbanističko tehnički uslovi se izdaju u skladu sa uredbom o povjeravanju poslova od strane Ministarstva ekologije i urbanizma, a to je postupak koji rutinski obavljamo u Sekretarijatu", zaklčjučio je Davidović.

Iz Sekretarijata za urbanizam i održavi razvoj apeluju na građane da se uključe u postupak legalizacije kako bi ispoštovali proceduru i ostvarili što bolje benefite.

D.B.