30-10-2020

Deficit budžeta za devet mjeseci 333,6 miliona EUR

Deficit budžeta za prvih devet mjeseci iznosio je 333,6 miliona eura ili 7,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je 80,5 miliona više u odnosu na planirani, pokazuju podaci Ministarstva finansija.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Iz Ministarstva su kazali da su ekonomska kretanja u zemlji i dalje pod uticajem epidemiološke situacije, što za rezultat ima nastavak trenda pada naplate budžetskih prihoda kako u odnosu na prošlu godinu, tako i u odnosu na planirane izmjenama i dopunama Zakona o budžetu.

„Na drugoj strani, sprovođenje socio-ekonomskih mjera, u cilju ublažavanja negativnih posljedica pandemije po građane i privredu, rezultiralo je većom potrošnjom”, navodi se u izvještaju Ministarstva o izvršenju budžeta za prvih devet mjeseci.

Prihodi budžeta su u periodu od januara do septembra iznosili 1,17 milijardi eura ili 25,3 odsto procijenjenog BDP-a, što je 61,9 miliona ili pet odsto manje u odnosu na planirane izmjenama i dopunama Zakona o budžetu.

„U odnosu na plan po rebalansu, najveće negativno odstupanje zabilježeno je kod poreza na dodatu vrijednost (PDV) u iznosu od 59,8 miliona eura ili 13,3 odsto, kao i kod akciza u iznosu od 13,7 miliona eura ili 8,3 odsto i to usljed značajnog pada turističkog prometa koji je nastavljen i u septembru“, naveli su iz Ministarstva.

Kako je rebalansom planirano da će turistička sezona biti na nivou od 60 odsto prošlogodišnje, a plan prihoda po osnovu kategorija koje prvenstveno zavise od prometa postavljen na tom nivou, tako prihodi budžeta od PDV-a i akciza u periodu od januara do septembra bilježe značajno odstupanje u odnosu na plan.

„Pored navedenog, odstupanje je zabilježeno i kod kategorije donacije, jer uplata prve tranše od Evropske unije (EU), kao podrške Crnoj Gori u suzbijanju negativnih efekata koronavirusa, vrijedne 28 miliona eura, nije izvršena“, kazali su iz Ministarstva.

Oni su kazali da se uplata predmetnih donatorskih sredstava očekuje najkasnije do kraja godine.

U izvještaju se navodi da su porezi i doprinosi na zarade zabilježili kumulativan rast u iznosu od 36,2 miliona eura ili 8,9 odsto u odnosu na planirane, pri čemu je porez na dohodak veći 6,1 milion ili osam odsto u odnosu na planirani.

Doprinosi su, u odnosu na planirane, veći 30,1 milion eura ili 9,1 odsto, kao rezultat naplate dijela poreskog duga nacionalnog avio-prevoznika Montenegro Airlines u iznosu od deset miliona eura, i subvencionisanja zarada privredi u okviru drugog i trećeg paketa Vladinih mjera.

„Takođe, pozitivno odstupanje je zabilježeno i kod poreza na dobit, kao posljedica snažnog rasta ekonomske aktivnosti iz prethodne godine“, objasnili su iz Ministarstva.

Izdaci budžeta su u periodu od januara do septembra iznosili 1,5 milijardi eura ili 32,5 odsto BDP-a i u odnosu na planirane veći su 18,6 miliona, odnosno 1,3 odsto.

„Razlozi pozitivnog odstupanja rashoda u odnosu na planirane su prvenstveno nastavak isplate subvencija za zarade kao mjere predviđene trećim paketom socio-ekonomskih mjera za ublažavanje posljedica pandemije, izmirenja dijela obaveza shodno zakonskom rješenju po osnovu finansijske konsolidacije nacionalnog avio-prevoznika, kao i finansiranja uvećanih troškova zdravstvenog sistema uzrokovanih pandemijom koronavirusa“, navodi se u izvještaju.

U strukturi izdataka budžeta, tekući su ostvareni na nivou od 611,9 miliona eura i manji su 8,1 milion ili 1,3 odsto od planiranih.

„Na drugoj strani, kapitalni izdaci realizovani su u iznosu od 148,9 miliona eura, što je 3,9 miliona ili 2,7 odsto više od planiranih, i to kao rezultat nastavka izvođenja radova na započetim kapitalnim projektima. U odnosu na prethodnu godinu manji su 33,9 miliona eura ili 18,6 odsto, kao posljedica smanjenog intenziteta izvođenja radova na izgradnji prioritetne dionice auto-puta“, precizirali su iz Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora su kazali da je ograničavanje izvođenja radova na prioritetnoj dionici auto-puta, usljed pandemije, opredijelilo kretanje kapitalnog budžeta koji je u periodu od januara do septembra realizovan u ukupnom iznosu od 119 miliona eura, što je 3,4 miliona više od plana, dok je u odnosu na prethodnu godinu manje 0,2 miliona eura.

„U poređenju sa istim periodom prošle godine, ukupni izdaci budžeta veći su 123,2 miliona eura ili devet odsto, usljed sprovođenja tri paketa mjera usmjerenih na suzbijanje negativnih efekata pandemije i pomoć građanima i privredi“, zaključuje se u izvještaju.


(MINA Business)