19-04-2021

Delegacija Opštine boraviće u Srbiji, u fokusu turizam i kultura

Zvanična delegacija Opštine Budva ove nedjelje boraviće u Republici Srbiji gdje ih očekuju sastanci sa zvaničnicima susjedne države, u cilju promocije grada i razvoja saradnje na privrednom i kulturnom nivou.


Printscreen: Youtube/RTV Budva

Kako je za Polis kazao načelnik Službe predsjednika Opštine, Nikola Jovanović cilj posjete je dvojak.

"Sa jedne strane želimo da se u Srbiji sastanemo sa ministarkom turizma. Taj sastanak je dogovoren u cilju pospješivanja dolaska turista iz Srbije u Crnu Goru kako bismo imali turističku sezonu i kako bismo se na najbolji mogući način pripremili za period koji slijedi. Naš cilj je da što više ove godine dovedemo goste iz regiona i određeni dio ukupnog učešća u turističkoj privredi smo usmejerili u tom pravcu. Sa druge strane tu je tradicionalni dolazak gostiju iz Rusije, Ukrajine i Bjelorusije", rekao je on.

Drugi dio zvanične posjete odnosi se na dobijanje podrške za kandidaturu Opštine Budva kao Evropske prijestonice kulture.

"U tom cilju sastajemo se sa gradonačelnikom Novog Sada i njegovim timom kako bismo dobili podršku od grada koji je ove godine dobio taj status i koji će u narednom periodu realizovati sve one aktivnosti koje će promovisati Novi Sad na taj način. Ta podrška nam veoma znači, ne samo u procesu kandidature već i u onom predpristupnom procesu kada Opština Budva treba da formira tim i pripremi razne radne grupe, komisije i koorinacione grupe kako bismo aplicirali za ovaj prestižni status", istakao je Jovanović.

Planirani su i brojni zvanični sastanci i predstavljanje u medijima.

"U cilju pozivanja turista iz Republike Srbije koje želimo da vidimo ove godine u Budvi. Smatramo da su se stekli uslovi da ispravimo određene nepravde prema ovim tržištima. Ovaj period nakon korone je pogodan da se preorjentišemo na regionalnu povezanost", naveo je načelnik Službe predsjednika.

Postoji inicijativa za bratimljenje dvije opštine - Budva i Vračar.

"Pozivno pismo je već upućeno. Mi ćemo se ovom prilikom sastati sa predsjednikom Opštine gdje ćemo razmijeniti određenu dimaniku kako taj proces treba da se završi. Nakon toga, slijedi odluka Skupštine i nadamo se da će u brzom periodu opštine Budva i Vračar biti pobratimljene i da ćemo uspostaviti saradnju na mnogo većem nivou nego što je ona bila do sada", zaključio je sagovornik Jovanović.



M.S.