13-01-2022

Delegacija Opštine Budva boravi u Novom Sadu uoči otvaranja godine titule Evropske prijestonice kulture

Delegacija Opštine Budva prisustvovala je danas sastancima koje je Grad Novi Sad organizovao uoči zvaničnog otvaranja godine titule Evropske prijestonice kulture.


Foto: Opština Budva

Kako je saopšteno iz Opštine Budva, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da je današnji dan veoma važan za taj grad, kao i za sve aktere prisutnih delegacija.

"Imali smo sastanke sa delegacijama iz Turske, Austrije, Rumunije i Grčke, ali za kraj ostavio sam naše gradove pobratime, sa kojima smo mnogo toga radili, sa kojima se dijelili i dobro, a ako bude trebalo dijelićemo i teška vremena", kazao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević po završetku sastanka, a svega nekoliko sati uoči zvaničnog proglašenja Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture.

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević je po završetku razgovora kazao da se raduje velikom priznanju koje je Novi Sad s punim pravom i dobio.

"Posebno nas raduje vaš uspjeh, jer je ovo zapravo uspjeh svih nas i kao srpskog naroda iz Crne Gore. Ovo je velika stvar, jer čitava istorija ovog kraja je zaslužila priznanje Evropske prijestonice kulture", naveo je Carević.

Prema njegovim riječima, Novi Sad je imao veliku sreću da na svom čelu ima Miloša Vučevića, koji je, kaže, divan čovjek i veliki prijatelj Budve, koji srpski narod u Crnoj Gori nikada nije ostavio po strani, te da će on lično to uvijek pamtiti i na tome mu biti zahvalan, kazao je on.


Foto: Opština Budva

Predsjednik Carević iskoristio je priliku da čestita ovu prestižnu titulu svim građanima Novog Sada i dodao da je zahvaljujući Novom Sadu i Budva odlučila da aplicira za Evropsku prijestonicu kulture u narednom periodu.

"Ovo je potvrda da su Novi Sad, a samim tim i Republika Srbija u kulturološkom i svakom drugom smislu dio evropske civilizacije. Svrstavajući se među 60 gradova kojima je dodijeljena ova titula Novi Sad se trajno pozicionirao na mapi svjetske i evropske kulture, stavljajući kulturu u epicentar društvenog i privrednog razvoja. Sam naziv projekta ”Za nove mostove” pokazuje otvorenost Novog Sada za novo povezivanje, novu kulturnu integraciju i interaciju poštujući tradiciju i različitost kao važne vrijednosti svakog društva. Iskreno vjerujem da će realizacijom ovog važnog projekta Novi Sad dodatno potvrditi svoju međunarodnu reputaciju svrstavajući se rame uz rame sa evropskim metropolama kulture, na ponos čitave Srbije, regiona i gradova pobratima kao što je Budva. Stoga želim da čestitam u svoje lično ime i u ime građana Budve na ovom ogromnom uspjehu koji budi nadu za sve nas da zajednički možemo da gradimo nove mostove koji će nas spajati u svim različitostima koje su naše bogatstvo. Čini mi veliku čast što Novi Sad i Budva kao gradovi pobratimi imaju intezivnu i bratsku saradnju, zbog čega smo i mi odlučili da krenemo putem apliciranja za EPK u narednom ciklusu. Ovaj epohalni uspjeh potvrda je vizije razvoja koju personifikuje gradonačelnik gospodin Miloš Vučević. Njegovo pregalaštvo i patriotizam pravi su primjer kako se uspješno vodi grad u bolju, sigurniju i ljepšu budućnost", zaključio je Carević na konferenciji za novinare koja je upriličena nakon sastanka koji su imali sa gradonačelnikom Banja Luke Draškom Stanivukovićem i gradonačelnikom grada domaćina Milošem Vučevićem.