28-04-2023

Demokrate Budva: Interes investitora u Budvi jači od države

Budvanski odbor Demokrata je bio prvi formirani opštinski odbor Demokratske Crne Gore nakon njenog osnivanja. Ideja koja nas je okupila tih dana bila je odlučna borba protiv kriminala i korupcije, izgradnja pravednijeg društva, a naročito borba za očuvanje životne sredine, čuvanje rijetkih preostalih zelenih površina i odgovorno i održivo upravljanje našom zemljom uz uvažavanje naše kulture i tradicije i pažljiv odnos prema prostoru, saopštile su budvanske Demokrate.


Foto: Demokrate Budva

Pomenute negativne pojave, kako su kazali, nisu nigdje bile izraženije nego upravo u Budvi.

"Na kriminalan i organizovan način trošio se prostor u našem gradu kao da sjutra ne postoji. Bio je važan jedino kratkoročni profit jedne povlašćene kaste. Građanima Budve uporno se godinama objašnjavalo kako je od njihovog prava na život u humanoj životnoj sredini važnije zadovoljiti interes investitora, jer upravo od investitora zavisi naša i budućnost naše djece. U skladu sa interesom investitora nastalo je i ono što se zove urbanistički planovi. U svakom društvu su neophodni i značajni, jer trasiraju razvoj područja na koje se odnose za dugi niz godina", naveli su u saopštenju.

Kako dodaju, planove zbog toga u razvijenim društvima izrađuju stručnjaci iz gotovo svih oblasti značajnih za dugoročnu perspektivu grada, regije ili države uz uvažavanje i zaštitu interesa građana koji tu žive, na prvom mjestu.

"Zato se i zovu planovi. Nisu planovi kad ih donose građevinski klanovi. Budva je zahvaljujući njima urbanistički razorena, pa je čak nastao i zgodan naziv koji opisuje građevinsko divljanje koje uništava prostor – budvanizacija."

Oni su napomenuli da je Demokratska partija socijalista prvo u Budvi bila kažnjena od strane građana zbog, kako su kazali, uništenja grada kojim je na ovakav način “upravljala”.

"Međutim, borba budvanskih Demokrata za prostor i očuvanje životne sredine nije tu stala. Nažalost, mnogo puta smo u toj borbi bili usamljeni. Zahvaljujući tome, DPS-ovi katastrofalni planovi koji su devastirali Budvu, nadživjeli su svoje tvorce. Svaki naš pokušaj da ih stavimo van snage bio je osujećen od strane naših tadašnjih partnera. Izgleda da je ona DPS-ova mantra o interesu investitora kao najvažnijem životnom idealu bila prihvaćena i kod drugih političkih subjekata", kazali su.

Najsvježiji primjer, kako su ocijenili, upravo je uporni pokušaj izgradnje solitera na Slovenskoj plaži nedodirljivog investitora oličenog u preduzeću MIA investment.

"Drmala se lokalna vlast oko njihovih interesa, mijenjale su se Vlade, DPS je postao marginalan politički subjekt, čak je i svemoćni Đukanović ogromnom razlikom poražen na predsjedničkim izborima. Upravo je njegovo i ime njegovog prvog čovjeka za devastaciju prostora, Branimira Gvozdenovića, pominjano od strane DPS-ovog tajkuna-pokajnika Duška Kneževića kao ime skrivenih moćnika koji se kriju iza projekta izgradnje kula od 15 i 16 spratova. Razni Radulovići, Mitrovići i ostali Žižići su dosledno čuvali interes Mia investmenta, a odnedavno je i bivši Predsjednik opštine Budva – Carević prepoznao dobru poslovnu priliku u izgradnji ova dva, većim dijelom stambena kolosa. Ništa od planiranog kongresnog centra koji Budvi nedostaje i koji bi obogatio našu turističku ponudu i produžio turističku sezonu."

Budvanske Demokrate takođe navode da se javnost prethodnih dana preko medija mogla upoznati sa apelima koje upućuje opštinski Sekretarijat za zaštitu imovine koji, kako su podsjetili, zahtijeva poništenje prijave gradnje od ministarke Ane Novaković Đurović.

"Takođe, saznajemo i da se vodi spor pred Upravnim sudom upravo zbog problematične procedure prijave gradnje u ovom slučaju. Iako je više puta upoznavana sa problemom izgradnje kula u srcu Budve, ministarka nije reagovala. Često smo mogli u javnim nastupima ministarke Novaković Đurović da čujemo deklarativno zalaganje za očuvanje životne sredine i uspostavljanje takozvane “zelene” politike, odnosno politike održivog razvoja kao glavnog strateškog prioriteta Vlade u kojoj je upravo ona zadužena za ovu problematiku", istakli su u saopštenju.

U ovom političkom subjektu uvjereni su da će djelima dokazati svoju posvećenost.

"Zaustavljanje projekta Mia investmenta u Budvi je dobra prilika za to. Pritom postoji i snažno zakonsko utemeljenje da se Budva sačuva od besmislenog betoniranja jedne od rijetkih preostalih lokacija u centru grada. Očekujemo da uvaži apel budvanskog Sekretarijata za zaštitu imovine i dokaže na djelu da građani Budve nisu građani drugog reda u odnosu na kontroverzne investitore", zaključuje se u saopštenju.