03-07-2017

Demokrate Crnogorskoj: Budva ne mora više da sanja

U modernim demokratijama kojima i naše društvo teži, uobičajeno je iznošenje suprostavljenih stavova, naročito ako se radi o stavovima različitih političkih partija i njihovih prvaka i takav trend u potpunosti podržavam i prihvatam, ističe potpredsjednik Opštinskog odbora Demokrata Budva Marko Marković.

Demokrate Crnogorskoj: Budva ne mora više da sanja | Radio Televizija Budva

Kako je naglasio Marković, takav pogled na političku borbu njeguje se u Demokratskoj Crnoj Gori i afirmiše.

"Konstruktivna i dobronamjerna kritika je nešto što svaka demokratski izabrana vlast mora da očekuje, uvažava, pa čak i priželjkuje, kao i da preispituje svoje političko djelovanje. U suprotnom, vlast postaje otuđena, samodovoljna i što je najgore, apsolutistička i netolerantna prema svemu drugačijem", kazao je Marković

Prema njegovim riječima, na reakciju nakon iznesenih stavova predsjednika OO Crnogorske Budva Miodraga Čučke, "inače dragog prijatelja", odlučio se zbog više, kako je istakao, izuzetno spornih konstatacija koje su ga, najblaže rečeno, jako iznenadile.

"Sam naslov teksta je problematičan. U Budvi vlast vrši većina koju tvori devet partija, tako da bez obzira što su Demokrate pojedinačno, na osnovu prebrojanih glasova građana Budve koji su ustali protiv neodgovorne, bahate i pohlepne vladavine DPS-a, dobile najveću podršku, ne stoji početna premisa "vlast Demokrata". Za sve dobro, a i ono što je moglo biti urađeno bolje, jednako su zaslužne i kolege iz partija koje osim Demokrata učestvuju u vršenju vlasti. Da li smo "bučni i glasni" ostavljam svakom građaninu da sam procijeni, a čitanje misli onima koji smatraju da posjeduju taj neobičan dar", istakao je Marković.

Kako je naglasio Marković, u saopštenju postoji nekoliko konstatacija koje su ga posebno "šokirale".

"Izjednačavanje polugodišnjeg učešća u vršenju vlasti u Budvi i skoro tridesetogodišnje bestidne devastacije prostora, sumanutog betoniranja, korupcije i bezočne pljačke koja je na kraju dovela i do privođenja, hapšenja i pritvaranja preko 90 funkcionera i članova DPS-a i pravosnažnih presuda za organizovani kriminal najviših predstavnika prethodne vladajuće garniture me šokiralo. Preko 33 miliona eura duga, preko 50 miliona vrijednosti sudskih procesa koji se vode protiv Opštine Budva, kao i izuzetno veliki broj ugovora koje su prvaci DPS-a sklapali sa povlašćenim i unaprijed poznatim „strateškim partnerima i investitorima“ uz angažovanje korumpiranih „vrhunskih eksperata“ za sve i svašta, kao i za Opštinu krajnje nepovoljan Ugovor o izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda „težak“ 60 miliona eura, koji se već duže vrijeme preispituje od strane Specijalnog državnog tužilaštva, glavne su tekovine prethodne vlasti. Zbog njihove nezajažljive pohlepe opštinska kasa je opljačkana, a cesije, kompenzacije i naplate potraživanja blokadom računa Opštine Budva preko javnih izvršitelja, postale su uobičajen vid poslovanja", naglasio je Marković.

On je istakao da, za razliku od prethodne, sadašnja gradska uprava redovno izmiruje obaveze prema zaposlenima i državi, ali i ostale obaveze.

"Bavi se vraćanjem nagomilanih dugova, konsolidacijom opljačkanih preduzeća u opštinskom vlasništvu, reorganizacijom glomaznog i neefikasnog opštinskog aparata i vraćanjem povjerenja građana i privrede u opštinsku administraciju, koje je Organizovana kriminalna grupa (po sopstvenom priznanju lokalnih prvaka DPS-a pred istražnim organima), potpuno izgubila. U tome smo veoma učinkoviti, o čemu svjedoče svi finansijski i drugi izvještaji, tako da mi uopšte ne smeta kad neko lokalnu budvansku vlast poistovjećuje sa "vlašću Demokrata", iako je naša uprava višepartijska.Uzgred, u gradskoj Skupštini, upravo u našim klupama sjedi i autorka knjige koju pominjete. Ipak ima razlike. Budva ne mora više da sanja", poručio je Marković.