09-06-2020

Demokrate: Najavljeno bezakonje u Budvi neće proći

Demokratska Crna Gora održala je danas u Podgorici konferenciju za novinare na temu Pravno-političko divljaštvo DPS-a u Budvi, sa koje je poručeno da se na nezakonito sazvanoj sjednici SO Budva, ne mogu donijeti zakonite odluke.

Demokrate: Najavljeno bezakonje u Budvi neće proći | Radio Televizija Budva

Odbornicima u Skupštini opštine Budva koji su, kako je saopšteno na današnjem pressu Demokrata, neovlašćeno sazvali sjednicu Skupštine opštine Budva za četvrtak, 11. jun, predsjednik SO Buda Krsto Radović, poručio da se okanu ćorava posla i najavljenog bezakonja, jer im to ni u jednoj varijanti neće proći. U protivnom, kako je istakao, snosiće odgovornost za sve negativne posljedice koje iz ovakvog njihovog neodovornog, drastičnog kršenja zakona i propisa SO Budva, evidentno mogu proisteći.

Sjednica na čijem Dnevnom redu su Predlozi za razrješenje predsjednika Skupštine i predsjednika Opštine, kao i Predlog Odluke o ovlašćenju potpredsjednika Opštine Budva koji će vršiti funkciju predsjednika opštine do izbora novog predsjednika Opštine, a koju su zazvali DPS, Crnogorska, SD i nezavisni odbornik Stevan Džalović je, tvrdi Radović protivzakonita.

"Vaše navodno sazivanje sjednice Skupštine, u direktnoj je suprotnosti sa odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi, odredbama Statuta i Poslovnika skupštine opštine Budva, na kojima temeljite pravni osnov za sazivanje sjednice Skupštine", kazao je Radović, ukazujući da je odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta opštine Budva i Poslovnika o radu Skupštine opštine Budva, na kojima temelje svoje pravo za sazivanje sjednice Skupštine, propisano da, ako predsjednik skupštine ne sazove sjednicu u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva, odnosno inicijativa sjednicu saziva podnosilac zahtjeva, odnosno inicijative.


Iz citiranih odredbi Zakona o lokalnoj samoupravi i propisa opštine Budva, koka dodaje, jasno proizilazi da podnosioci Predloga za razrješenje predsjednika Opštine, odnosno podnosioci Predloga za razrješenje predsjednika Skupštine, ne mogu sazvati sjednicu Skupštine opštine nakon što je to u zakonom propisanom roku prethodno već učinio predsjednik skupštine opštine Budva.

"Vama, kao i ukupnoj javnosti dobro je poznato da je predsjednik Skupštine opštine Budva, saglasno članu 40 stav 6 Zakona o lokalnoj samoupravi i članu 76 stav 1 Statuta opštine Budva, sjednice skupštine, po podnesenim Predlozima za razrješenje predsjednika opštine i predsjednika Skupštine sazvao u roku od 15 dana od dana podnošenja Predloga, i datum njihovog održavanja odredio u roku kraćem od 15 dana od dana sazivanja", naglasio je Radović.

On je podsjetio da je sjednica Skupštine po podnesenom Predlogu za razrješenje predsjednika Opštine održana 29. i 30. maja, dok je sjednica po podnesenom Predlogu za razrješenje predsjednika Skupštine održana dana 29. maja i 3. juna ove godine.

"Na navedenim sjednicama utvrđeno je postojanje kvoruma, usvojen je predloženi dnevni red, otvorena je rasprava, omogućeno predstavniku predlagača da obrazloži predlog, omogućeno predsjedniku opštine i predsjedniku skupštine da se izjasne o navedenim razlozima za njihovo razrješenje, pribavljeni su izvještaji radnih tijela skupštine, nakon čega je i otpočela rasprava od strane odbornika. Takođe vam je veoma dobro poznato da predsjednik Skupštine, saglasno članu 77 stav 4 Statuta opštine Budva, ne može staviti na glasanje Predlog za razrješenje, i pored proteka roka od 30 dana, a da prethodno, svim učesnicima u skupštini, koji to žele, ne omogući učešće u raspravi. Vaše napuštanje pomenutih sjednica, uslovilo je da zbog nepostojanja kvoruma sjednice Skupštine po podnesenim Predlozima za razješenje budu prekinute i nastavak njihovog održavanja, saglasno članu 62 Poslovnika o radu Skupštine opštine Budva i članu 40 stav 6 Zakona o lokalnoj samoupravi, određen je za dan 29.06.2020. godine", istakao je Radović.

Zbog svega navedenog, kako dodaje, ne postoji na Zakonu o lokalnoj samoupravi i propisima SO Budva zasnovana mogućnost da kao podnosioci Zahtjeva za sazivanje sjednice skupštine Opštine sazovu sjednicu Skupštine, nakon što je to u zakonom propisanom roku prethodno učinio predsjednik Skupštine opštine Budva.

"Istovremeno vas obavještavam da kao legalno izabrani predsjednik Skupštine opštine Budva, koji je uz to zdrav i živ, neću dozvoliti nikakvu pravnu hajdučiju oko sazivanja sjednice Skupštine opštine Budva suprotno svim važećim propisima, jer je to moja obaveza prema svim građanima Budve, a posebno onim čijom izbornom voljom ste vi zasluženo poslati u parlamentarnu opoziciju", poručio je Radović.

Član Predsjedništva Demokrata Neven Gošović, kazao je da se, na nezakonito sazvanoj sjednici Skupštine, ne mogu se donijeti zakonite odluke, dodajući da ovih dana DPS, Partija koja je iznjedrila organizovanu kriminalnu grupu koja je izvršila nezampaćenu poharu Budve, pokušava da po sve nezakonit i duboko nemoralan način preuzme vlast u Budvi.

"Suprotno svim izbornim i demokratskim principima, formirali su
odborničku većinu, kojoj većinski 17-ti glas obezbjeđuje odbornik
izabran sa izborne liste Demokratskog fronta, konstituenta vlasti
u Budvi", kazao je on.


Gošović je, pored ostalog, rekao da predstavnici aktuelne vlasti u Crnoj Gori zaboravljaju da saopšte javnosti da je u mjesecu junu 2019. godine, na predlog grupe poslanika DPS-a predvođenih poslanikom Željko Aprcovićem, Skupština Crne Gore donijela Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim su, između ostalog dopunjene odredbe člana 40 stav 6 tog Zakona na način što je propisano da sjednica skupštine opštine mora biti završena najkasnije u roku od 3 mjeseca od dana sazivanja.

"Evenualno donošenje odluka o razrješenje nosioca izvršne vlasti i skupštinske vlasti u opštini Budva, izbori bi izgubili svaki smisao, izigrala bi se izborna volja građana Budva, a probudilo nepovjerenje građana u izborni proces", zaključio je Gpšović.

Predsjednik Opštinskog odbora Demokrata Budva Mijomir Pejović istakao je da aktuelni ambijent najbolje oslikava zbog čega je Crna Gora iz statusa demokratskih prebačena u režim hibridnih zemalja.

„Ministarstvo javne uprave sve ovo vrijeme umjesto da insistira na sprovođenju zakona što je njegova dužnost, se cijelo vrijeme stavlja u funkciju jedne političke partije i na taj način svjedoči da Crne Gora nije zemlja u kojoj postoji vladavina prava i da Crna Gora ne ispunjava one kriterijume da bi ušla u EU“ – istakao je Pejović i naveo dva primjera.


Prvi je, kako je naveo, kada su opozicioni odbornici u Podgorici podnijeli inicijativu za razriješenje gradonačelnika i kada većina to nije ni uvrstila u dnevni red, opozicioni odbornici su se obratili Ministarstvu javne uprave i dobili informaciju da Skupština nije ni imala obavezu da to uvrsti u dnevni red.

„Kada smo imali slučaj u Budvi gdje su svi zakonski rokovi ispoštovani i sjednica zakazana i teče, Ministarstvo javne uprave saopštava da je prekršen zakon“ – dodao je pejović i naglasio da se na primjeru ministarke Pribilović najbolje vidi na koji način se zloupotrebljava zakon, pravo, samo za potrebe jedne političke partije. „Ministarka Peibilović je dužna da objasni kako je moguće da u slučaju Podgorice važe jedna pravila, a u slučaju Budve druga“, zaključio je Pejović.