10-02-2015

Detalji iz života Bila Gejtsa koje možda niste znali

Većina ljudi o Bilu Gejtsu zna tek nekoliko detalja: da je najbogatiji čovjek u Americi (drugi na svijetu), da je osnivač "Majkrosofta", jedne od najuspješnijih tehnoloških firmi na svijetu i da je jedan od najvećih svjetskih filantropa.

Detalji iz života Bila Gejtsa koje možda niste znali | Radio Televizija Budva

Ipak, postoje brojni detalji iz života Bila Gejtsa koji nisu toliko poznati, piše "Blic".

- Još kao dječak, Bil Gejts je napisao svoj prvi kompjuterski program. Bila je to verzija igre "iks-oks".

- Kada su čelnici njegove škole uvidjeli da je izuzetno nadaren za pisanje kompjuterskih kodova, dodijelili su mu zadatak da napravi program rasporeda učenika po razredima, na nivou čitave škole. Gejts je to bez problema uradio, a čak je sebe smjestio u razred sa velikim brojem djevojaka.

- Bil Gejts je napustio studije na Harvardu 1975. godine, kako bi se u potpunosti posvetio radu u svojoj novoosnovanoj kompaniji "Majkrosoft".

- Nedugo nakon napuštanja fakulteta, Gejts je uhapšen u Novom Meksiku zbog vožnje bez vozačke dozvole i prolaska kroz crveno svjetlo. Bilo je to 1977. godine.

- Sve do 1997. godine pilotirao je iznajmljenim avionom. Danas, ima sopstveni avion kojeg zove "Veliki razmetljivac".

- Jedna od najvećih stvari kojima se Gejts razmeće, osim aviona, je i čuveni "Kodeks", kolekcija spisa Leonarda da Vinčija koju je 1994. godine na aukciji platio 30,8 miliona dolara.

- Uprkos enormnom bogatstvu od čak 81 milijarde dolara, Gejts planira da svojoj djeci ostavi "samo" po 10 miliona. "Ostaviti djeci nenormalno veliki novac je medveđa usluga", rekao je jednom prilikom.

- Gejts ne govori nijedan strani jezik. To mu je, kako je jednom prilikom izjavio, jedna od stvari za kojima veoma žali.

- Na jednom testiranju u srednjoj školi Bil Gejts je od mogućih 1.600 poena osvojio 1.590.

- Iako većinu vremena provodi baveći se humanitarnim radom u svojoj fondaciji, Gejts kaže kako i dalje vrijedno radi na kreiranju "Majkrosoftovog ličnog agenta", programa koji će pamtiti sve i pomagati ljudima.

- Izjavio je da bi se najvjerovatnije posvetio istraživanju vještačke inteligencije da mu je projekat sa "Majkrosoftom" propao.

- Iako zainteresovan za vještačku inteligenciju, smatra je jednom od najvećih prijetnji čovječanstvu u budućnosti.

- Dva omiljena benda su mu "Vizer" i "U2".