31-07-2017

Direktorat za vanredne situacije MUP-a: Podići nivo operativne spremnosti zbog opasnosti od požara usled najavljenih visokih temperatura

Shodno upozorenju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, u kome se navodi da će u periodu od 31. jula do 7. avgusta područje Crne Gore biti pod uticajem toplog tropskog talasa koji će usloviti visoke temperature vazduha, a koje prouzrokuju visoke vrijednosti indeksa opasnosti od požara, Direktorat za vanredne situacije MUP-a preko Operativno-komunikacionog centra 112, poslao je upozorenje nadležnim službama da podignu nivo operativne spremnosti.

Direktorat za vanredne situacije MUP-a: Podići nivo operativne spremnosti zbog opasnosti od požara usled najavljenih visokih temperatura | Radio Televizija Budva

Poziv je poslat svim opštinama, Upravi policije, svim službama zaštite i spašavanja, Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, nacionalnim parkovima, Željezničkoj infrastukturi Crne Gore, Direkciji za saobraćaj, Upravi za šume, Elektroprivredi Crne Gore, Crnagoraputu, Upravi pomorske sigurnosti i Zavodu za hitnu medicinsku pomoć.

U pozivu je data detaljna informacija o očekivanim vremenskim prilikama, a poslat je u skladu sa preventivnim aktivnostima koje se sprovode za slučaj ekstremnih vremenskih prilika.

Direktorat za vanredne situacije konstantno će pratiti stanje na terenu i u skladu sa razvojem događaja, a shodno svojim nadležnostima, angažovaće sva raspoloživa ljudska, materijalna i tehnička sredstva.

U slučaju da građanima zatreba pomoć, brojevi hitnih službi su: 112 (broj za hitne situacije Direktorata za vanredne situacije), 122 (Uprava policije), 123 (službe zaštite i spašavanja) i 124 (Zavod za hitnu medicinsku pomoć).

Direktorat za vanredne situacije MUP-a apeluje na građane da izbjegavaju radnje koje potencijalno mogu izazvati požar, poput paljenja otpada, suve trave i grančica na otvorenom prostoru, da ne koriste roštilj u šumi ili na mjestima gdje ima suve trave, da ne bacaju upaljene cigarete i staklo, te da poštuju znake zabrane pristupa tokom perioda visokog rizika od požara.