02-10-2017

Divanović: Vlast u Budvi se raspala, samo im to još niko nije rekao

Budvanska koalicija ne funkcioniše jer unutar nje ne funkcioniše osnovni politički princip - međusobno povjerenje.

Divanović: Vlast u Budvi se raspala, samo im to još niko nije rekao | Radio Televizija Budva

Jasno je da oni jedni drugima ne vjeruju, da su u vlasti zbog vlasti i privilegija vlasti i da to, u idealnim uslovima, ne bi potrajalo do eventualne rotacije predsjednika Opštine.

Prosto, međusobni animozitet koalicionih partnera koji je od početka očigledan, u ovoj fazi je postao gotovo opipljiv i na lokalnom i na državnom nivou.

Tako danas svjedočimo koaliciji koja u izvornom smislu predstavlja koaliciju "protiv" (protiv svega onoga što personifikuje DPS), i koaliciju nespojivih političkih subjekata okupljenih na energiji destrukcije. Ovaj čudni i glomazni konglomerat me neodoljivo podsjeća na jedno jelo - srbijansku mućkalicu. U završnom činu koalicije, sva negativna energija usmjeravana na "kažnjavanje" DPS-a se prelila i metastazirala na građane koji su danas zapravo jedini kažnjeni.

Međutim, u fokusu nije unutar-koaliciona sapunica već realni dometi njene politike. A ti dometi su takvi da odgovorno mogu ustvrditi da lokalna samouprava ne vrši svoju osnovnu funkciju: lokalni parlament ne zasijeda, ne donose se odluke od javnog interesa, riječju - ne funkcioniše. Uz to, Budva danas, sa palanačkim manifestacijama, sa problematičnom gradskom čistoćom i sa ozbiljno narušenim destinacijskim brendom koji je mukotrpno stvaran, nažalost sve manje liči na metropolu turizma a sve više podsjeća na nešto što bih radno nazvao "mućkalica-destinacija".
DPS je na posljednjim lokalnim izborima očekivano kažnjen za greške iz prošlosti ali je simptomatično da su protagonisti nove koalicione vlasti zaboravili i zaboravljaju da su ti isti birači (koji su kaznili DPS) u svakodnevnom životu građani Budve i konzumenti "mućkalice" koju im uporno serviraju. Mislim da je, uz dužno poštovanje prema porijeklu, mućkalica ipak prezačinjena hrana za ovdašnji mediteranski ukus.

Koalicija u Budvi se raspala samo što im to još uvijek niko nije rekao. I sasvim sam siguran da nema tih interesa i privilegija koje ih više mogu držati na okupu. Tu čak ni mržnja prema DPS-u ne pomaže jer je povremeno u sijenci njihove međusobne netrpeljivosti.

Na kraju, Budvi i Budvanima ne preostaje drugo nego da imaju još malo strpljenja i do kraja isprate posljednji čin jeftine komedije koju im priređuju oni koji osvjedočeno pate od hroničnog nedostatka vizije!


Nikola Divanović, Demokratska partija socijalista Crne Gore