12-12-2018

Divlje deponije, nelagalna sječa šuma, zatrpavanje odvodnih kanala sve veći problemi u Buljarici

Tragom poziva iz Paštrovskog lovačkog društva ekipa TV Budva je izašla na teren da se uvjeri koliko su njihova lovišta devastirana, prije svega, odlaganjem čvrstog komunalnog otpada, a zatim i zatrpavanjem kanala što rezultira plavljenjem Buljaričkog polja.

Divlje deponije, nelagalna sječa šuma, zatrpavanje odvodnih kanala sve veći problemi u Buljarici | Radio Televizija Budva

Iako je Paštrovska lovačka organizacija za uzgoj, zaštitu i lov divljači postavila tablu na kojoj upozoravju da prirodu treba čuvati, iz nekog razloga te table kao da niko ne vidi.

Problem divljih deponija traje već godinama. Mnogi građani se pitaju kako i kada nadležni organi treba da reaguju kako bi suzbili neodgovorno ponašanje pojedinaca.


Prema riječima člana Paštrovskog lovačkog društva, Krsta Radovića veliki problem u Buljaričkom polju, je nelegalna sječa šuma i stvaranje divljih deponija.

Lovačka društva nisu samo mjesta gdje se okupljaju lovci. Njihov zadatak je da čuvaju prirodu. Lovni turizam nekada je bio značajan dio turističke privrede ali poslednjih godina kako kažu lovci osjetno je slabije interesovanje.


Azbestne ploče koje je naša ekipa zatekla nabacane, štetne su za zdravlje i zabranjene su odavno da se koriste u gradnji.
Kako je kazao član UO Paštrovskae lovačke organizacije Srđan Kuljača, veliki je problem što ljudi smeće ne nose na predviđene otpade već odlažu u prirodu.

Pored deponija veliki problem je neodgovorno i nestručno zatrpavanje odvodnih kanala zbog kojih Buljaričko polje plavi usljed obilnijh kiša, ali i nelegalna sječa šuma.

"Mi smo već u prethodonom periodu podnosili krivične prijave protiv anonimnih počinilaca. Dobili smo informaciju da je jedan od tih drvosječa dobio kaznu 150 eura, ali to nije pomoglo jer se on vratio sutradan i nastavio svoj posao", kazao je Kuljača.

Prema riječima predstavnika MZ Buljarica, Steva Davidovića mještani su svjesni ovog problema i pokušavaju da ga riješe.

"Urgiraćemo da se Odluka o komunalnom redu, koja je uslov da Komunalna policija djeluje, izmjeni i da se kazne povećaju. Idealno bi bilo da zajedno u saradnji sa Komunlanom policijom, TO Budva i Opštinom riješimo problem i da se čak na te krizne lokacije gdje se stvaraju deponije postave kamare i time spriječe štete i kazne krivci", istakao je Davidović.

Lovci se trude da daju svoj doprinos očuvanju prirode i životne sredine. Ostaje da se vidi da li će jednak doprinos dati i svi građani pojedinačno.