29-04-2024

Dječji karneval u Budvi okupio 47 veselih karnevalskih grupa: Ljubav prema karnevalskoj tradiciji kreće iz vrtića

U Budvi je u toku 21. izdanje Međunarodnog budvanskog karnevala, jedne od najomiljenijih i najveselijih manifestacija u crnogorskoj metropoli turizma. Drugog dana manifestacije upriličeni su Mala karnevalska povorka i Dječji karneval u kojima su uživali mnogobrojni mališani koji su ispunili grad šarenim maskama, dobrom muzikom i iskrenom radošću.

Dječji karneval u Budvi okupio 47 veselih karnevalskih grupa: Ljubav prema karnevalskoj tradiciji kreće iz vrtića | Radio Televizija Budva

Foto/Video: Mediabiro

U skladu sa ovogodišnjim sloganom karnevala, “Zajedno”, na trgu ispred Starog grada se moglo osjetiti zajedništvo 48 karnevalskih grupa ujedinjenih u misiji da pokažu svu ljepotu karnevalske tradicije i šire ljubav.



NVO „Feštađuni“ kao osnivači Karnevala i Turistička organizacija opštine Budva i Opština Budva kao organizatori pobrinuli su se da sve prođe u najboljem redu.



“Po broju prisutnih, kako učesnika, tako i posjetilaca vidite da je karneval zaista uspio. Došao je veliki broj ljudi, ne samo iz Crne Gore, već i iz regiona. Mala karnevalska povorka okupila je oko 1.500 mališana iz cijele Crne Gore -iz Mojkovca, Kolašina, Bara, Tivta, najveći broj mališana je iz Budve i Podgorice, a imamo i grupu iz Srbije, što joj daje međunarodni karakter,” istakla je predstavnica TO Budva, Ljubica Pribilović.

Zadovoljstvo ovako dobrom posjećenošću istakla je i jedna od organizatorki Dječjeg karnevala u Budvi, Ivana Kurtović.

“Vidite vesela, nasmijana lica mališana i to dovoljno govori o svemu. Jako sam zadovoljna kako sve protiče. Ove godine imamo 48 karnevalskih grupa što je veliki broj u odnosu na prethodne i to nam govori da karneval počinje da živi u Budvi, a živi zato što ga pokrećemo iz škole i vrtića. Dok god ovo potiče iz škole, karneval će imati svoju budućnost,” kazala je Kurtović.



Važnost ovakvog prenošenja karnevalske tradicije na mlađe generacije istakla je i jedna od vaspitačica koje su vrijedno pripremale i predvodile maskiranu djecu.

“Mi smo jedna od predškolskih grupa iz budvanskog vrtića "Ljubica V. Jovanović - Maše", od ukupno deset koje nastupaju danas na našem Budvanskom karnevalu. Svih godina od kako postoji karneval i naš vrtić učestvuje u ovom veličanstvenom događaju kako za naš grad, tako i za našu državu. Ovo je značajna prilika da djeca pokažu šta mogu, izvedu različite koreografije, da se snađu u ovako velikoj gužvi i znaju da funkcionišu kada se nalazimo u nekom okruženju koje nije tipično i svakidašnje. Naravno, i da nauče da žive sa karnevalom, jer je to pravi način da karneval i dalje traje,” kazala je vaspitačica JPU "Ljubica V. Jovanović - Maše", Vesna Jovanović.

Najveće oduševljenje pokazali su najmlađi koji su gradom prodefilovali u kostimima kauboja, čarobnjaka, vila, gusara, pingvina, pčelica, likova iz bajki, te su osim dobre zabave mnogobrojnoj publici prenijeli neke važne, ekološke poruke i dočarali duh poznatih mjuzikala.

“Predstavile smo se plesom i sa malo gimnastike, plešemo uz pjesmu “Shake It Off”, naša karnevalska maska se zove Karnevalske zvijezde. Nije nam prvi put, učestvovale smo i prošle i pretprošle godine. Pozvale bismo sve vršnjake da se priključe, jer je baš divno iskustvo i baš se dobro zabavljamo,” navele su učesnice Dječjeg karnevala, Jovana Jovanović i Lana Vujanović.

Nakon uspješno organizovanog Dječjeg karnevala, dobar provod u Budvi se nastavlja već danas velikim brojem muzičkih nastupa.

“Najavila bih nastupe na dva trga, u pitanju su Pjaceta kod kuće Čekrdekovića gdje će nastupiti DJ Fikus i Bucotzar, a zatim i Ana Vol (Anna Wall), rezident jednog od najpoznatijih londonskih klubova – Fabric London, a na platou ispred „Jadranske straže“ biće nešto posebno za ljubitelje hip-hop muzike. Nastupiće Mixa The Dude, Radio Katakomba i Prti Bee Gee, jedan kultni beogradski rep sastav. Svi ljubitelji rep i elektronske muzike dođite da se zajedno zabavimo u Budvi,” poručila je predstavnica TO Budva, Ljubica Pribilović.



Današnji bogati muzički program počinje od 19 časova, te će biti odlična uvertira za tradicionalni Abrum koji će se održati 30. aprila unutar Starog grada i Veliku karnevalsku povorku koja će biti upriličena 1. maja.



(Mediabiro)