20-05-2014

Djeluje nestvarno – bioluminescentni zaliv u Portoriku

Ova svjetleća plaža nije dio Diznijevog crtanog filma, već prava prirodna pojava. Ovo je bioluminescentni zaliv “Viekes” u Portoriku, i specifičan je po tome da mikrorganizmi koji se nazivaju luminescentne dinoflagelate (Pyrodinium bahamense) koji žive u vodama Kariba i jedna vrsta alge ostavljaju svjetleći plavi trag u vodi gdje god je ona uzburkana.

Djeluje nestvarno – bioluminescentni zaliv u Portoriku | Radio Televizija Budva

Ovi organizmi reaguju na uzburkanost vode tako da svakim pokretom, bilo da je u pitanju čamac, surfer ili plivač, ostavlja plavi svjetleći trag noću.

Ovaj zaliv je vještački pregrađen za vrijeme kolojinalnih osvajanja, i ostavljen je samo mali kanal od strane španskih osvajača u pokušaju da se zaliv odvoji od okeana, jer su smatrali da je bioluminescencija (kada živi organizmi emituju svjetlost) djelo đavola (El Diabla) koje on prenosi vodom sa okeana do zaliva.

Jedino što su uspjeli je da pojačaju bioluminescenciju, jer sada organizmi mnogo teže prirodno mogu da napuste zaliv, a Portoriko je dobio veoma zanimljivu atrakciju u kojoj uživa domaće stanovništvo, kao i sve veći broj turista koji se povećava iz godine u godinu.