20-05-2024

Djevojčice mlađe od 12 godina sve češće koriste kozmetičke proizvode za zrelu kožu

Društvene mreže, posebno "Tik-tok", preplavljene su viralnim-sadržajima koji svjedoče o sve većoj opsesiji djevojčica, čak i onih mlađih od 12 godina, njegom kože i kozmetičkim proizvodima. Poput iskusnih starijih influenserki, one iz svojih kupatila i soba demonstriraju kako nanositi serume, kreme i maske, koristiti pilinge i njegovati kožu. Ova nova pojava već je preimenovana u “kozmetikoreksiju”, a izaziva zabrinutost i roditelja i stručnjaka.

Djevojčice mlađe od 12 godina sve češće koriste kozmetičke proizvode za zrelu kožu | Radio Televizija Budva

ilustracija (Foto: Pixabay)

Još uvijek ne postoje precizni i potkrpljeni podaci, ali opšti je utisak da je generacija Alfa (rođena nakon 2010. godine) opsjednuta ljepotom i njegom mnogo više nego što su to bili prethodni naraštaji u tom životnom dobu. Psiholozi smatraju da nema ničega lošeg u igranju šminkom, ali da opasnost leži u pokušaju dostizanja idealne i nedostižne ljepote, čime svaki neuspjeh u tome dovodi do osjećaja niže vrijednosti.

A šta kažu dermatolozi, kada zaista treba početi sa njegom?

"Ukoliko pitate bilo kog dermatologa kada započeti sa njegom kože, odgovor će biti - od rođenja", kaže dr Sonja Denić i dodaje:

"U tom ranom periodu odabraćemo preparate koji hidriraju, njeguju i štite nježnu bebinu kožu od iritacija i osipa. Kako dijete odrasta tako se i mijenjaju potrebe kože".

Kako ukazuje, u periodu adolescencije dolazi do hormonskih promjena u tijelu i pojačane aktivnosti lojnih žlijezda što rezultira intenzivnijim lučenjem sebuma i vrlo često pojavom akni. Zato je savjet da se sa njegom počne u uzrastu između 10. i 12. godine.

"Rutina u njezi lica djevojčica i dječaka treba da bude redovna, prilagođena uzrastu i krajnje jednostavna: blagi čistač, hidratantna krema i krema sa zaštitnim faktorom. Najvažniji korak u njezi bilo koje kože, naročito tinejdžerske, jeste umivanje. Lice treba da se čisti svakodnevno - ujutro i uveče kako bi se uklonila nataložena prljavština, sebum i znoj, a koji mogu da dovedu do pojave akni", savjetuje dr Denić.

Problem novog trenda među djevojčicama leži i u tome što “protagonisti” njihovih video-klipova nisu samo sapuni, maske i sjajevi šarenih pakovanja i zabavne upotrebe, već i ozbiljniji kozmetički proizvodi poput retinola i vitamina C namijenjeni zrelijoj koži.

"Briga o koži od malih nogu je veoma važna, ali djevojčicama uzrasta od 10 do 12 godina koje su sad jako aktivne na društvenim mrežama i često opsjednute kozmetikom, treba objasniti da upotreba proizvoda koji nisu namijenjeni njihovom uzrastu, može donijeti više štete nego koristi. Isto važi i za lošu kombinaciju različitih proizvoda ili njihovu pretjeranu upotrebu. Kreme, serumi i maske sa anti-age efektom nikako nisu namijenjeni mladoj koži jer mogu dovesti do ozbiljnih iritacija"kaže dr Denić i dalje preporučuje:

"Ukoliko roditelji sami ne mogu da odaberu adekvatne proizvode, savjetujem da se obrate dermatologu koji će ih posavjetovati u odabiru kvalitetnih preparata shodno potrebama i tipu kože djeteta. Takođe, objasniće djetetu važnost individualne njege kao i to da nema potrebe da posjeduje i koristi svaki proizvod koji vidi na "TikToku" ili "Instagramu".