06-08-2014

Dnevno od tunela Sozina 32.000 eura

Tunel Sozina, kojim upravlja državno preduzeće Monteput, u junu i julu zabilježio je pad prometa vozila, 2,78 odnosno, 2,26 odsto u odnosu na uporedne mjesece u 2013., kaže za Blic Crna Gora direktor Monteputa Osman Nurković.

Dnevno od tunela Sozina 32.000 eura | Radio Televizija Budva

Prošlog mjeseca je frekvencija vozila porasla za oko 100.000 u odnosu na jun, a putarina je bila skoro 992.000 eura, trećinu veća nego u junu, ili 0,75 odsto manja nego u prošlogodišnjem julu. Prosječna dnevna naplata u julu bila je 32.000 eura.

U avgustu se očekuje maksimalni dnevni promet. Najbolji mjesečni prihod od početka naplate 2005, bio je 1,217 miliona eura, ostvaren u agustu 2008. godine rekao je za “Blic Crna Gora” direktor Monteputa i objasnio da je u prvih sedam mjeseci došlo do neznatnog pada prometa, koji je u odnosu na uporedni period lani niži 1,45 odsto. On kaže da je u tom periodu naplaćeno 3,893 miliona eura putarine.

"Razlog manjeg obima saobraćaja je posljedica smanjene privredne aktivnosti, odnosno krize koja je prisutna posljednjih godina", kaže Nurković.

Cijena putarine je euro za motocikle, 2,5 za automobile do 18 eura za šlepere. Za kupovinu 50 ili više prolazaka, karta je jeftinija 10 odsto.

Nurković objašnjava da je tunel kompleksan objekat, koji opslužuje 60 ljudi 24 sata dnevno, 365 dana u godini.

"Tunel je bezbjedan, od 2009. ima upotrebnu dozvolu, mada se o tome još spekuliše u javnosti. Sozina funkcioniše besprekorno do te mjere da sve sijalice rade u tunelu", rekao je Nurković.

On je naveo da u Monteputu rade na unapređenju brzine prolaska kroz tunel i da je prije desetak dana uvedeno plaćanje bankovnim karticama.

"Naredni korak je uvođenje takozvane „led“ rasvjete. Taj projekat je u pripremi, a odraziće se na uštedu energije i zaštitu okoline. Sadašnja rasvjeta zagrijava tunel i proizvodi određenu stopu zračenja. Prema preliminarnim ponudama, „led“ rasvjeta za 10 godina ima nultu stopu održavanja, što znači da neće biti zamjena sijalica", rekao je Nurković i dodao da će ta novina koštati Monteput oko pola miliona eura, a očekuje da će posao biti završen do kraja godine.

Time bi, dodaje, kompanija godišnje uštedjela oko 120.000 eura, što bi značilo da će se investicija isplatiti za četiri godine. Struja za Sozinu godišnje košta 270.000 eura.

U planu je i uvođenje solarne energije za tunel. Monteput ima oko hektar zemlje između tunela Raš i Sozina gdje bi bile instalirane solarne ploče.

Nurković kaže da je kompanija obezbijedila sredstva za idejni projekat, a ta bi investicija, prema preliminarnim informacijama koštala oko milion eura, a isplatila bi se za četiri godine.