22-03-2023

Dokić: Nadam se da će pomoć autobuskim prevoznicima biti isplaćena u cjelosti

Iz Ministarstva kapitalnih investicija najavili su da je treći konkurs za pomoć autobuskim prevoznicima završen, te da će Ministarstvo finansija u narednim danima isplatiti iznos od 410.500 eura.

Dokić: Nadam se da će pomoć autobuskim prevoznicima biti isplaćena u cjelosti | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay

Predstavnik NVO Klaster Davor Dokić u razgovoru za "Polis" podsjetio je da je sa bivšim ministrom Milojkom Spajićem ranije dogovoreno da će pomoć biti isplaćivana u iznosu od šest rata, a kako je rekao, do sada su isplaćene samo dvije. On se nada da će uskoro biti sve isplaćeno kako bi se prevoznici oporavili od cjelokupne loše ekonomske i društvene situacije koja je uticala na njihovo funkcionisanje.

Dokić smatra da je, nakon brojnih pregovora i protesta, konačno došlo vrijeme da se situacija promijeni na bolje u korist prevoznika.

"Tokom pregovora koji su vođeni sa gospodinom Spajićem dogovoreno je da se prevoznicima isplati šest rata pomoći. Isplaćene su dvije. Poslije muka, natege i protesta ovo je sad treća rata, nakon koje ostaju još tri. Nadam se da će one u narednom periodu biti isplaćene. Pomoć će dobiti 131 prevoznik, u iznosu od 500 eura po voznoj jedinici", istakao je sagovornik "Polisa".

Kada je u pitanju predstojeća turistička sezona, Dokić smatra da će ona biti na zadovoljavajućem nivou.

"Za sada buking ide dobro. Mi smo u kontaktu sa turističkim agencijama i mislimo da će sezona biti čak i na nivou 2019. godine kada je bila rekordna. Očekujemo da će ova godina nama pomoći da se oporavimo i nastavimo normalno funkcionisanje", rekao je.


Dokić, Printscreen: Youtube/RTV Budva

Još jedan od problema sa kojim se prevoznici suočavaju jeste nedostatak radne snage.

"Taj problem imaju svi, i ugostitelji, i hotelijeri... Imamo nedostatak kvalitetnih vozača i mislim da ćemo to uspjeti da prebrodimo zahvaljujući ljudima koji su došli iz Rusije i Ukrajine", očekuje Dokić.

On je apelovao i na Ministarstvo rada i socijalnog staranja da pojednostavi procedure dobijanja dozvola, kako bi autobuskim prevoznicima rad bio olakšan.



M.S.