25-04-2024

Dokić: Od 1. juna ljetnji režim gradskog prevoza, više putnika nego prije dvije godine

O broju gradskih linija kompanije "Mediteran Express", kao i o tome kada će početi ljetnji režim vožnje, za Jutrom iz Budve govorio je Davor Dokić, viši savjetnik te kompanije i predsjednik NVO Klaster prevoza Crne Gore.


Foto: Arhiva, portal RTV Budva

Dokić je podsjetio da se, zbog radova u centru Budve, od 5. februara autobuski saobraćaj ne odvija po ustaljenim trasama, te kazao da se polazna stanica od tada nalazi kod recepcije hotela "Slovenska plaža".

"Mi krećemo sa te početne stanice, naravno uz saglasnost Sekretarijata za komunalno-stambene poslove, jer jednostavno ne možemo da prođemo dolje. I mala auta imaju problem, a kamoli veća vozila. To je sigurno otežavajuća okolnost za sugrađane, ali nadamo da se da će ulice brzo biti završene. Radovi se izvode u poprilično dobroj dinamici. Ja ovako kao građanin prođem i vidim da to ide dobro. Nadam se da će rok koji je dat biti ispoštovan, a možda sve biti završeno i prije roka", kazao je Dokić.

Sa krajem školske godine počeće i ljetnji režim vožnje.

"Ove godine biće pojačan broj polazaka i za Sveti Stefan i za Petrovac. Tako da će građani imati dobar nivo usluge i nadam se da će biti manje gužve na ovim relacijama, uz bolju regulaciju saobraćaja kako bismo brže stizali do putnika", naveo je Dokić.


Dokić, Printscreen: YouTube/RTV Budva

Kako je naveo, povećava se broj građana koji koriste gradski prevoz.

"Mnogo više vozila ima na ulicama, naročito u posljednje dvije godine, to jest otkada je izbio sukob između Rusije i Ukrajine. Došlo je do značajnog priliva Rusa i Ukrajinaca u Crnu Goru i ti ljudi uglavnom koriste svoja vozila. Ali ima i jedan određeni dio populacije koji koriste gradski saobraćaj. Kao što znate, prevoz đaka i penzionera regulište Opština Budva, a ima i naših sugrađana koji se zbog nedostatka parking prostora opredjeljuju za gradski prevoz. Da budem precizan, znatno veći broj građana koristi naše usluge nego prije dvije godine", kazao je viši savjetnik "Mediteran Express"- a.

Zbog radova u centru grada, kako je sagovornik Jutrom iz Budve kazao, nije došlo do smanjenja broja linija, a karte nisu poskupile od 2022. godine.

"Posljednje poskupljenje je bilo zbog goriva koje je otišlo na 1.78. Jednostavno nismo htjeli da izvršimo i mi atak na standard sugrađana. Cijene karata su ostale iste i ako cijena goriva "ne pođe u nebo", nećemo mijenjati cijene", zaključio je Dokić.

M.S.