10-10-2014

Dokumentarni film “Živo nasljeđe”

Ministarstvo kulture u petak, 10. oktobra 2014. godine, organizuje sedmo obilježavanje Dana evropske baštine, pod sloganom "Nematerijalna kulturna baština".

Dokumentarni film “Živo nasljeđe” | Radio Televizija Budva

U okviru Dana evropske baštine 2014. u Ministarstvu kulture na Cetinju, u 15 sati biće organizovan okrugli sto na temu "Popularizacija i prezentacija nematerijalne kulturne baštine Crne Gore", zatim premijera dokumentarnog filma "Živo nasljeđe" 18.30 sati, a u 20 sati biće priređen koncert Štjefana Ujkića.

Uvodno izlaganje na okruglom stolu, na temu "Vrijednosti nematerijalne kulturne baštine", imaće mr Lidija Ljesar, generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu Ministarstva kulture dok će mr Anastazija Miranović, direktor Uprave za zaštitu kulturnih dobara, govoriti na temu "Nematerijalna kulturna baština u kulturnom turizmu".

Na okruglom stolu će učestvovati: Nada Radović, čuvar tradicije Dobrotske čipke, Ilija Radović, predstavnik Bokeljške mornarice, Milenko Pasinović, poštovalac Fašinade, Goran Andrović, čuvar tradicije Kulta Svetog Vladimira, Snežana Vukotić, stručnjak za nematerijalnu kulturnu baštinu, Karolina Radulović, Centra za kulturu Kotor i Milica Martić, Milica Nikolić, Dobrila Popović i Tanja Vujović, učesnici Projekta Evidentiranja i rekognosciranja nematerijalne kulturne baštine.

Film "Živo nasljeđe", koji će biti premijerno prikazan u 18.30 sati snimljen je prema scenariju Miraša Martinovića, u režiji Faruka Sokolovića i produkciji Mebius Film i Radio Televizija Budva i govori o šest Zakonom zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara (tradicija Bokeljške mornarice, Dobrotska čipka, Kult Svetog Vladimira, Fašinada, Izrada čunova na Skadarskom jezeru i Bokeljška noć), uz opšti osvrt na nematerijalnu kulturnu baštinu Crne Gore. Na premijeri će govoriti mr Lidija Ljesar, generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu Ministarstva kulture, Dragan Klarić, direktor Radio Televizije Budva i Faruk Sokolović, reditelj filma.

Nakon premijere filma, u Ministarstvu kulture će biti upriličen koncert Štjefana Ujkića, samoukog interpretatora tradicionalnih muzičkih instrumenata. Ujkić je primarno posvećen interpretaciji na aerofonim labijalnim instrumentima, sviralama različitih dimenzija i formata kao što su: frule, frulice, gajde, dvojnice, diple, kaval, a šire je amaterski izvođač i drugih tradicionalnih instrumenata iz reda kordofonih i udaračkih muzičkih instrumenata.

Dane evropske baštine svake godine obilježava 50 država potpisnica Evropske konvencije o kulturi, čime kulturna baština postaje epicentar društvenih zbivanja. Cilj manifestacije je da se, kroz nove, interaktivne metode, kulturna baština približi i učini dostupnom široj javnosti, ističući jedinstvo raznolikosti zajedničkog evropskog nasljeđa.



Dokumentarni film "Živo nasljeđe" oživljava nematerjalne kulture kroz materjalna fakta, duhovne oblike, čita poruke, prepoznaje tragove, budi legende i predanja, uspostavlja i održava ukupno trajanje, što je cilj i misija koja podrazumijeva neprekidnost korjenitog traganja, iz kojeg se profiliše identitet, autentičnosti i različitosti, koje Crnu Goru čine jedinstvenom civilizacijskom čitankom, čijim su licem ispisali različita pisma i tragove oni koji su živjeli u njoj.

To davno nasljeđe - živo je nasljeđe...

BOKELJSKA MORNARICA
Kolo koje proteže kroz vjekove, čija se forma ne mijenja, ali se mijenjaju igrači, uhvaćeni u njemu. Sinteza života, igre, kulta, pamćenja...

DOBROTSKA ČIPKA
Mijenjaju se ruke vezilja, potka je ista, i ona se ne mijenja, kao što se ne mijenjaju poruke, koje one vezu, ostavljajući ih kao tragove i svjedočanstva.

KULT SVETOG VLADIMIRA
Kroz kult kralja - sveca, žubori protok vremena; oblici života, stradanja i ponovnog vaskrsavanja. Kolona koja se kreće kroz stoljeća, neprekinuta procesija, produžava kroz one koji su u njoj.

FAŠINADA
Kroz povorku barki i ljudi koji njima upravljaju, odvija se ritualna plovidba. Hod, i kod, urezan u biće onih koji žive na prostoru Boke Kotorske.

IZRADA ČUNOVA NA SKADARSKOM JEZERU
I današnje ruke vještih ribara, rade ga isto, kao one od prije hiljadu godina. Ne mijenjajući mu oblik, ali mu udahnjujući dušu.

BOKELJSKA NOĆ
Ritualna noć kroz koju oživljavaju sve protekle noći. Noć u kojoj živi dan i buđenje prastarog rituala, koji nije prekinut do današnjeg vremena.

Sve ove nematerjalne kulture materjalizuju se kroz život na ovim prostorima, čiji je kontinuitet višemilenijumski.
Živo nasljeđe - ne umire, ono živi kroz ritualne plesove, procesije izradu raznih predmeta, ritualne radnje kroz koje se reflektuje život. Ono je oko nas i u nama, pohranjeno, čeka na buđenje...