11-03-2020

Dom zdravlja otvorio posebnu telefonsku liniju za informacije o koronavirusu

Za sve koji se interesuju o detaljima vezanim za koronavirus Dom zdravlja Budva je otvorio telefonsku liniju 069 303 367.



U radnom vremenu na broj telefona 069 303 367 javljaće se ljekari Doma zdravlja Budva.

"Svi pacijenti koji žele bilo kakve informaciju od ljekara vezano za korona virus (Covid-19), imaće broj telefona na koji će moći da se informišu o tom virusu, u periodu od 7 do 21 časova", navela je dr Marija Mališić.

"Apeluje se na sve građane, da odlože koliko god je moguće kontrolne preglede, kao i svu dijagnostiku koja nije hitna, poput redovnih terapija, doznaka, raznih potvrda, jer se sve to može završiti i putem telefona, kod izabranog ljekara", navela je Mališić dodajući da svi pacijenti imaju brojeve svog izabranog ljekara te da kontaktiraju isti povodom završavanja stvari koje nisu toliko hitne, a sve sa razlogom kako bi se izbjegle nepotrebne gužve, što je inače i preporuka kod korona virusa.

Za državljane Crne Gore koji su se zadesili negdje a povratnici su stavljaju se u kućnu izolaciju u periodu od 14 dana, uz ograničeno kretanje i redovno praćenje medicinskog osoblja", istakla je Mališić.



"Prvo se na granici javljaju graničnoj sanitarnoj epidemiološkoj službi gdje prolaze kontrolu, a nakon ulaska u Crnu Goru popunjavaju jedan upitnik koji im daje granična policija, ukoliko dolaze iz područja zahvaćena epidemijom. Ukoliko oni nemaju nikakvih simptoma i nisu bili u kontaktu sa osobom za koju se sumnjiči ili smatra da je zaražena, ta osoba se javlja epidemiološkoj službi i stanje te osobe se prati od strane epidemiologa 14 dana, koji dva puta dnevno kontaktira tu osobu tokom tih 14 dana" navela je Mališić dodajući da kretanje takve osobe nije ograničeno te da može ići na posao kao i da djeca mogu ići u školu. Dok u drugim slučajevima, ukoliko osoba dolazi iz epidemijom zahvaćenog područja, i smatra da je došlo do kontakta sa zaraženom osobom, jednako se prati stanje, dva puta dnevno, i ukoliko se pojave simptomi postoji algoritam za postupanje u tim situacijama. Osoba se šalje na infektivnu kliniku u KCCG.

Poseban akcenat se stavlja na individualnu odgovornost , poručili su ljekari i ministar zdravlja, a posebno za osobe koje su boravile u zaraženim područjima.