04-03-2022

Donijeta odluka o izradi Detaljnog prostornog plana za područje na kom je planirana izgradnja VE Brajići

Vlada je donijela Odluku o izradi Detaljnog prostornog plana za prostor koncesionog područja za izgradnju vjetroelektrane na lokalitetu Brajići - opštine Budva i Bar. Mještani su do sada više puta izrazili nezadovljstvo povodom izgradnje vjetroelektrane na ovom lokalitetu, ističući da bi na taj način bila ugrožena prirodna i kulturna baština, razvoj turizma, ali i zdravlje ljudi.

Donijeta odluka o izradi Detaljnog prostornog plana za područje na kom je planirana izgradnja VE Brajići | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva

"Programskim zadatkom je predviđeno da vizija razvoja prostora u obuhvatu Plana treba da prati viziju razvoja primorskog regiona koji, kao važan prostorni, ekonomski i društveni resurs, treba da se usmjereno i kontrolisano razvija, uz održivo korišćenje prirodnih potencijala. U okviru izrade planskog dokumenta ovaj prostor će biti sagledan u širem kontekstu, a eventualna izgradnja vetroelektrane mora se planirati na osnovu odgovarajućih uslova i smjernica nadležnih institucija, istražne i tehničke dokumentacije i odgovarajućih procjena uticaja na životnu sredinu", saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Odluku možete pogledati OVDJE

Podsjetimo, prošle godine od strane građana pokretnuta je peticija protiv izgradnje vjetroelektrane "Brajići", a jedan od inicijatora bio je mještanin Svetog Stefana Blažo Kažanegra.

Peticiju je tada potpisao i predsjednik SO Budva, Krsto Radović, koji je naglsio da ovakvi projekti narušavaju pejzažni ambijent.

"Lično se slažem sa navodima iz peticija koji ukazuju da ovi projekti narušavaju pejzažni ambijent, floru i faunu na ovim lokalitetima i sveukupno ugrožavaju turistički potencijal paštrovskih i budvanskih sela", potučio je Radović.

Okupljeni oko peticije protiv izgradnje vjetrolektrane Brajići mještani Paštrovića predstavili su nedavno javnosti 2D model pogleda sa mora na lokalitet gdje je planirana njihova izgradnja.

Oni su više puta javno iskazali neslaganje sa izgradnjom vjetrolektrana na tom lokalitetu, koje zasnivaju na naučnim studijama, a posljednje u nizu je da su predsjedniku Vlade u tehničkom mandatu, Zdravku Krivokapiću, uputili otvoreno pismo u kojem su iskazali zabrinutost zbog najavljene izgradnje vjetroelektrane u zaleđu obale, što kako su naveli, može imati vrlo negativne efekte po turizam, kao i kulturno i prirodno nasljeđe, te su zahtijevali da se za njihovu izgradnju izabere drugi lokalitet.

Mještani Paštrovića uputili dopis Krivokapiću: Vjetroelektranu graditi van turističe zone

Projekat VE Brajići je investicija vrijedna 101,3 mil EUR, a ugovor o zakupu državnog zemljišta za izgradnju vjetroelektrane potpisan je krajem avgusta 2020. godine sa konzorcijumom WPD Brajići. Kako je tada najavljeno, vjetroelektrana Brajići proizvodiće oko 220 gigavat sati (GWh) čiste električne energije godišnje, čime se može obezbijediti preko 50.000 domaćinstava.

U julu prošle godine, kompanija WPD AG podnijela je zahtjev za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za projekat vjetroelektrane Brajići.

D.B.