13-09-2018

Doručak je najvažniji obrok u danu: Napravite svojoj djeci jednostavne i zdrave obroke

Doručak je najvažniji obrok u danu i važno je da bude dio svakodnevne rutine u životu vaše djece. Ukoliko nemate ideju šta djeci pripremiti za doručak mi vam donosimo odlične prijedloge za zdrave, jednostavne i jeftine obroke.

Doručak je najvažniji obrok u danu: Napravite svojoj djeci jednostavne i zdrave obroke | Radio Televizija Budva

Vrlo je važno jačanje svijesti o važnosti zdrave ishrane kod djece predškolske i školske dobi, a zdrava hrana može biti veoma ukusna i privlačnija od fast food hrane i industrijskih grickalica i slatkiša.

Roditelji su u današnje vrijeme zauzeti mnoštvom poslovnih i drugih obaveza i za kuhanje nemaju puno vremena. Ovo su recepti koji se mogu pripremiti jednostavno i brzo.

Zobeni palačinci



Za pripremu zobenih palačinka potrebno vam je: 2 jaja, samljevene zobene pahuljice ili zobene mekinje, malo soli i voda. Sve sastojke sastavite i zamijesite smjesu za palačinke iste gustoće kao za obične palačinke s brašnom. Vodite računa da će smjesa brzo postati gusta zbog pahuljica koje brzo upijaju tečnost, tako da u nju pomalo dodajete vode kako biste je razrijedili. Dva zobena palačinka filovana sirnim namazom ili humusom i svježom salatom uz čašu kefira odličan su izvor energije za vašeg školarca.

Energetska peciva



Za pripremu energetskih peciva potrebno vam je: 370 ml vode, 420 gr brašna (350 grama integralnog, 70 grama raževog), malo soli, mala kašika suvog kvasca, kašika sjemenki suncokreta ili lana i voda.

Zamijesite tijesto i ostavite da odstoji minimalno sat vremena. Nakon sat vremena ili više prekuhajte tijesto još jednom, pravite od malih komadića peciva i slažite na pleh. Pecite na temperaturi od 250 stepeni dok ne porumene, a nakon toga smanjite temperaturu na 150 stepeni i pecite još 15 minuta. Kad bude gotovo izvadite iz rerne i servirajte tek kada se potpuno ohladi.

Proteinski mafini s tikvicama



Za pripremu proteinskih mafina s tikvicama potrebno vam je: 3 jaja, 2 dcl jogurta, 3 kašike mladog sira, naribana tikvica srednje veličine, prašak za pecivo, kašika chia sjemenki i samljevene zobene pahuljice (ili kukuruzno brašno). Smjesa treba biti gušća nego smjesa za palačinke. Istresite je u kalupe za mafine i pecite na 200 stepeni oko 15 minuta (kada budu rumeni isključite rernu, ostavite još 5 minuta i izvadite).

Puding od zobenih pahuljica



Za zdrav puding koji se ne kuva potrebno vam je: 2 dcl grčkog jogurta ili mlijeka, 2 kašike zobenih pahuljica, 1/2 banane, mala kašičica meda, 1 kašičica chia sjemenki i nekoliko badema ili oraha.

Sve sastojke sastavite i izblendajte, istreste u zdjelice i ukrasite omiljenim bobičastim voćem i komadićem crne čokolade. Najbolje je pripremiti puding naveče i ostaviti preko noći u frižideru.

Zbog štetnosti industrijskih sokova koji su prepuni šećera, boja i pojačivača okusa,najbolje da djeci spremate svježe cijeđene sokove, biljne čajeve i kompote.