24-03-2024

Dr Velimir Vušurović: Kako prepoznati simptome alergije na polen i kako se zaštititi?

Proljeće je zvanično stiglo, a sa njim i sezona alergija. Kako da razlikujemo prve simptome alergije i prehlade i ovaj period olakšamo djeci, objasnio je pedijatar, dr Velimir Vušurović.

Dr Velimir Vušurović: Kako prepoznati simptome alergije na polen i kako se zaštititi? | Radio Televizija Budva

Foto: Printscreen/RTV Budva, yt

"Alergija se može razlikovati od infektivnih bolesti po tome što se javlja sezonski, tačnije u vrijeme kada cvjetaju trave i korov. Zatim, dijete, po kliničkoj slici, izgleda relativno dobro. Dobar mu je apetit, nema povišenu temperaturu, ali ima vodenu sekreciju iz nosa, kijanje, svrab i crvenilo očiju i grebanje u grlu. Veća djeca navode i svrab u ušima, što uzrokuju promjene na sluznici ždrijela", kazao je on gostujući u jutarnjem programu TV Budva.

Dr Vušurović je da alergeni postoje kako u spoljašnjoj sredini, tako i u zatvorenim prostorijama. Glavni predstavnik alergena vanjskih prostora je ambrozija, tj. njen polen, dok kućni alergeni uključuju grinje, perje, prašinu i buđ.

"Djeca tokom proljeća moraju biti na svježem vazduhu, ali treba birati mjesta na kojima ima najmanje polena. On jeste raspršen svuda u vazduhu, ali u djelovima u kojima se kosi trava i obrezuje drveće koncentracija će svakako biti veća, dok će uz more biti manja", objasnio je on.

Kako ističe, kod djece kojoj alergija teško pada, kojoj se promijeni raspoloženje i kod koje dolazi do problema sa spavanjem, svakako treba sprovesti terapiju.

"Prije svega oralnim antihistaminicima, koje dijete treba da počne da uzima na vrijeme kako bi se spriječio nastanak i ispoljavanje te alergije. Terapija traje oko mjesec dana i sa time se prilično uspješno sprječava pojava polenske kijavice. Kada to ne pomaže, postoje lokalni ljekovi, koji se primjenjuju u nos i oči, kao i imunološka terapija, u zavisnosti od težine kliničke slike", objašnjava dr Vušurović.

Takođe, on je naveo da pravilna ishrana, probiotici i boravak na svježem vazduhu mogu doprinijeti jačanju imuniteta i prevenciji teže kliničke slike, ali ono što majka za svoje dijete može da uradi još prije rođenja je da, prije svega, ne puši tokom trudnoće.

"Pušenje pogađa disajni sistem nerođenog djeteta, te je po rođenju dijete sklono kako alergijama, tako i bronhoopstrukciji i inflamaciji. Zatim, pušenje u prostoru u kojem novorođeno dijete boravi je isto tako loše. Dojenje treba forsirati maksimalno, jer je to najbolja mjera protiv svih alergija. Takođe, majka koja doji ne bi trebala da uzima najčešće alergene, a to su riba, jaje, orašasti plodovi, crveno voće i kravlje mlijeko, te da preventivno reaguje kroz higijenske mjere, poput boravka u prozračnim prostorijama, bez pušenja", istakao je dr Vušurović.