12-05-2022

Dragana Orlić: Preventiva i redovna njega su ključ za zdravu i lijepu kožu

Dragana Orlić je majka dvoje djece, rođena Beogradjanka koja se u Budvu preselila zbog ljubavi. Završila je Visoku medicinku školu u Zemunu, odsjek - Strukovni kozmetičar estetičar, a estetikom i kozmetikom se bavi preko 20 godina i među prvima je uvela maderoterapiju prije pet godina. Na raznim poljima usavršava se i dalje, a mi vam danas donosimo zanimljivu priču o ljepoti i estetici.


Foto: privatna arhiva

Jako je bitno napraviti razliku u obrazovanju. Naime, kod nas se, kako kaže, jako često upotrebljava izraz "kozmetolog".

"Već 20 godina se bavim estetikom i kozmetikom, medicinskom njegom lica i tijela. Konstantno se usavršavam, među privima u Budvi uvela maderoterapiju prije pet godina, pregršt diploma iz raznih oblasti (hemijski piling, microneedling, mezoterapija, maderoterapija, rad sa preparatima dr Murad, takođe sam i bila učesnik workshopova na Visokoj medicnskoj školi i slično)", započinje Dragana priču sa osmjehom.

Problematična, masna koža sklona aknama je jako čest problem, a evo par savjeta kako se toga problema riješiti

"Zadnjih godina sve je češća pojava u post-pubertetskom dobu problem sa aknama. Ta koža je izuzezno specifična za njegu. Za početak treba izabrati pravilan čistač za kožu. Ukoliko koristimo čistač na bazi sapuna i alkohola, to ce dehidrirati kozu i samo pojačati lučenje sebacealnih žlijezda. Zato je bitno da sredstvo za čišćenje kože bude blago, a djelotvorno, da ne dehidrira kožu i da ima aktivne sastojke koji utiču na smanjnje lučenja sebacealnih žlijezda i koji djeluju dezinfekciono (salicilna kisjelina, mliječna kisjelina, niacinamid, borna voda i slično..)", kazala je ona.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Dodaje da pored adekvatnog svakodnevnog čišćenja kože u dnevnu rutinu treba uvesti blagi dnevni oil-free krem sa obaveznim zaštitinim faktorom, koji se treba koristiti tokom čitave godine.

"Za tu noćnu njegu se mogu koristi aktivni serumi ili kreme koje djeluju exfolirajuće i koje će umiriti upaljenu kožu. Od tretmana za problematičnu kožu najbolje se pokazala kombinacija dermapen microneedlenig tretmana i hemijskog pilinga. Naravno, tretman higijenskog čišćenja je neohodno uraditi na početku, ali samo taj tretman nam neće riješiti problem, već ćemo samo uspjeti da očistimo pore. Ukoliko nastavimo sa nekim od navedenih tretmana, značajno će se smanjiti upalni procesi, takođe se i sprečava izlazak novih akni i ublažuju se ožiljci koji su nastali kao posljedica akni", ističe.


Ilustracija: Foto: Pixabay


Celulit i masne naslage ne može riješiti samo kozemtički tretman već je potrebna i kombinacija fizičke aktivnosti i pravilne ishrane

"Pravilna ishrana i redovna fizička aktivnost, u koju spada i dugotrajna šetnja pored mora. U današnje vrijeme postoji niz tretmana koji mogu da nam pomognu u mršavljenju i borbi protiv celululita. Na prvom mjestu su masaže i limfne drenaže, koje djeluju blagotvorno na naše tijelo, ubrzavaju metabolizam i cirkulaciju, izbacuju štetne produkte, poboljšavaju tonus mišića i jačaju vezivno tkivo. Pored masaža odlična je i ultrazvučna kavitacija koja razlaže masnu ćeliju kao neinvazivna procedura, lipoliza kao injekciona metoda, kao i drugi tretmani poput: - INFRACRVENO SAUNA CEBE, elketrostimulacija mišića, VacuSlim tretmani i radiotalasi. Najbitnije je da stručno lice odredi pravi tretman po tipu i stanju kože", istakla je ona.


Ilustracija, Foto: Pexels


Preventiva i redovna njega su ključ za pravilno održavanje lica i tijela

"U moru ponuda, kako tretmana lica tako i tretmana tijela, važno je da se dobro informisemo da bismo znali da izaberemo određenu kremu ili tretman. Takodje, savjetujem dame da uvijek biraju stručnost bez obzira na reklamu. Koža je naš najveći organ, ima zaštitnu uloga i nije isti tretman namijenjen za sve. Najvažniji savjet za predstojeći period je obavezna zaštita od sunca i redovna hidratacija koze lica!", zaključila je Dragana.


D.Č.