30-01-2022

Drašković došao do druge velemajstorske norme

Sjajne vijesti stižu za crnogorski šah iz turskog Ajvalika. Luka Drašković, aktuelni šampion države, pobjedom na velemajstorskom turniru, došao je do druge velemajstorske norme.


Foto: Privatna arhiva

Prošlogodišnji šampion države, na sjajan način je otvorio 2022. godinu.

"Na velemajstorskom turniru u turskom Ajvaliku, Drašković je u devet kola ostvario pet pobjeda i četiri remija, i prvi prošao kroz cilj. Osim pobjede raduje i osvajanje druge velemajstorske norme, pa ga sada od najveće titule dijeli još jedna norma i prelazak granice od 2500 rejting poena. Drašković je osvojio i novih 17 rejting poena", saopšteno je iz Šahovskog saveza Crne Gore.

Rođeni Baranin, Luka Drašković je godinama standardni crnogorski reprezentativac i predvodnik šampionske ekipe Elektroptivrede iz Nikšića, a osvajanje turnira u Turskoj i norme za velemajstora, nastavak je uspjeha iz prošle godine, kada je između ostalog predstavljao Crnu Goru na Svjetskom kupu, kao prvi predstavnik naše zemlje u istoriji.

Drugi naš predstavnik na turniru Aleksandar Tomić, posustao je u finišu, ali je ipak uspio da zaradi nove rejting poene, te da napravi korak ka tituli internacionalnog majstora. Na kraju je zauzeo četvrto mjesto.

"Naši igrači nastaviće nastup u Turskoj već danas, kada počinje novi velemajstorski turnir. Ako se po jutru dan poznaje, ovo će biti izuzetno uspješna godina, kako Draškovića, tako i crnogorskog šaha", naveli su iz našeg Šahovskog saveza.