16-05-2021

Drašković ide na Svjetski kup

Luka Drašković predstavljaće Crnu Goru na Svjetskom kupu u šahu! Aktuelni državni prvak je, nakon remija u prvoj , uspio da u drugoj partiji pobijedi velemajstora Dragišu Blagojevića. Doigravanje za prestižno internacionalno takmičenje odigrano je u hotelu "Mediteran" u Bečićima.


Foto: Dr. ML Photo

Drašković će biti prvi prestavnik Crne Gore na Svjetskom kupu koji će biti odigran u julu u Sočiju. Na taj način, 25-ogodišnji Baranin krunisao je sjajnu formu i postigao veliki rezultat, kako individualno, tako i za crnogorski šah.

"Izuzetno sam srećan što sam uspio da trijumfujem. Veliki uspjeh, a posebna je čast predstavljati svoju državu na Svjetskom kupu. Slijedi malo odmora, a onda ću početi pripreme, kako bi u Sočiju ostvario što bolji rezultat", istakao je Drašković u izjavi za Šahovski savez.

Iz naše krovne šahovske organizacije prenijeli su najvažnije momente drugog meča finalne serije.

"Nakon remija u prvoj partiji, Drašković se u drugoj partiji, u kojoj je vodio bijele figure, opredijelio za italijansku partiju. Velemajstor Dragiša Blagojević je korektno tretirao otvaranje, stekao preimućstvo u središnjici, ali nakon grešaka u cajtnotu, nastala je damska završnica u granicama jednakosti. Drašković je nalazio najbolje poteze, a velemajstor Blagojević je pod pritiskom pogriješio, pa je predao pred neodbranjivim matnim prijetnjama.

Drašković je pobjedom 1,5-0,5 trijumfovao u doigravanju i biće prvi predstavnik na Svjetskom kupu. Veliki uspjeh 25-ogodišnjeg Baranina, koji je krunisao sjajnu formu i potvrdio veliki potencijal. Sam nastup u Sočiju, veliko je priznanje kako za Draškovića, tako i za crnogorski šah", prokomentarisali su iz Saveza.

Oni su naglasili da će pomoći svog predstavnika i omogućiti mu trenažni rad kako bi ostvario što bolji rezultat, uz čestitke i želju da Drašković što prije postane velemajstor. Takođe, pohvalili su hotel "Mediteran" kao domaćina ovog turnira.


M.S.