12-10-2021

Drenjina - ljekovita od kore do ploda

Čaj od drenjine ublažava stomačne tegobe, sok jača imunitet. Plodovi drenjine jedu se svježi, a mogu se zamrzavati, sušiti ili preraditi u pekmez, marmeladu, slatko, kompot, voćni sok.

Drenjina - ljekovita od kore do ploda | Radio Televizija Budva

Foto: printscreen

Dren je listopadni grm ili manje drvo koje može da naraste do osam metara. Krošnja je gusta i zaobljena, a listovi su ovalni s izvučenim vrhovima. Cvjeta tokom februara i marta, sazrijeva do oktobra. Plodovi su tamnocrvene boje, dužine 14 do 16 mm, a u sredini ploda je košpica.

U ljekovite svrhe možete koristiti gotovo sve djelove drena - koru, list, cvijet, plod. Plodovi se beru čim počnu da dobijaju crvenu boju i suše se na toplom mjestu.

Drenjine sadrže veliku količinu prirodnog šećera, organske kiseline, pektin, tanine i izuzetno mnogo vitamina C dvostruko više nego u pomorandži.

Plodovi se jedu svježi, mogu se zamrznuti, sušiti, preraditi u pekmez, marmeladu, slatko, kompot, voćni sok.

Dren je djelotvoran u ublažavanju upale grla, malokrvnosti, bolesti bubrega, dijareje, hemoroida, dijabetesa, a pomaže i u zacjeljivanju rana.

Ruski naučnici su ustanovili da kora stabla i listovi drena deluju protiv mikroba. Mesnati dio ploda i ulje iz sjemenki mogu se koristiti za regeneraciju kože i sluzokože.

Sok, pekmez, čaj i drugi proizvodi od zrelih plodova pomažu kod proliva i drugih oboljenja organa za varenje.

ČAJ

Koru, plodove, cvjetove ili listove drena osušite na suvom i toplom mjestu. Kuvajte pet do deset grama osušene kore, plodova, cvjetova ili listova pet minuta u dva decilitra vode.

Nakon što čaj odstoji 20 minuta, procijedite ga i odmah popijte. Preporučuje se jedna šoljica nezaslađenog čaja tri puta dnevno.

Čaj mogu piti i djeca. Ako dijete ima proliv ili lakše crijevne tegobe, skuvajte blaži čaj od drenjina.

Čaj od drenjina pomaže kod: crijevnih tegoba, groznice, bolesti grla, malokrvnosti, slabog imuniteta, čišćenja organizma.

SOK

Za prirodan sok od drenjina potreban je blender ili gaza kako biste procijedili plodove i dobili sok.
Potrebni sastojci su kilogram zrelih plodova, 1,5 litar vode i limun. Da biste plodove mogli da sameljete u blenderu, prvo ih očistite od košpica. Ili ih procijedite kroz sito i gazu.) Dobijenoj smesi dodajte vodu i sok od limuna. Po želji sok zasladite medom ili stevijom. Sok je idealan kao lagano osveženje, ali i za podizanje energije i jačanje imuniteta.