01-08-2021

Dronovi u akciji kažnjavanja prekoračenja brzine na moru

Pomoćnik direktora za bezbjednost plovidbe u Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore Žarko Lukšić najavio je da će u borbu protiv prekoračenja brzine na moru biti uključeni i dronovi.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Kako javlja RTCG, Lukšić je rekao da se zbog špica turističke sezone u naredna dva-tri vikenda očekuje veliki broj plovila u crnogorskim vodama.

"Veliki je broj pomorskih objekata, brodova, jahti, malih čamaca, glisera, skutera, pedalina kupača - to je sve dio pomorskog saobraćaja koji Uprava kontroliše na moru", kazao je Lukšić.

"Imali smo par zahtjevnih akcija do jula, nekih četiri značajnijih gde je spaseno 26 osoba, u julu sedam, 38 osoba je spaseno prvenstveno na području barske opštine, Bokokotrorskog zaliva i bio je jedan slučaj kada je ribaru pozlilo na otvorenom moru", kazao je Lukšić.

On dodaje da je obzirom na veliki broj plovila Bokokotorski zaliv najzahtjevniji i najavio novitete u borbi protiv onih koji prekoračuju brzinu na moru.

"U narednom periodu sa Inspekcijom sigurnosti pomorske plovidbe Kotor ćemo upotrebom dronova naših plovila i upotrebom drugih tehničkih mogućnosti da sankcionišemo one koji prekoračuju brzinu", kazao je Lukšić.


(VOP)