15-11-2023

Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ realizovalo drugu u nizu obuka o finansiranju projekata

Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ 11. i 12. novembra u Omladinskom klubu Budva realizovalo je drugu u nizu besplatnih dvodnevnih obuka „Finansiranje projekata“, koja je bila namjenjena mladima iz Budve, Kotora i Herceg Novog, a posvećena sticanju konkretnih znanja i vještina u vezi pronalaženja adekvatnog donatora/sponzora za finansiranje projekata u kulturi.


Foto: Društvo za kulturni razvoj „Bauo“


Tokom obuke s polaznicima je radio trener Marko Pejović, iskusni edukator iz Podgorice, s bogatim radnim iskustvom ove vrste, koji je vodio i prvu obuku – "Od ideje do projekta".

"Tokom obuke polaznici/e su stekli konkretna znanja i vještine za uspješno prikupljanje sredstava i finansiranje projekata. Naučili su kako da identifikuju izvore finansiranja kod potencijalnih domaćih i inostranih donatora, da pišu aplikacije za grantove i razvijaju održive budžete za projekte u kulturi. Obuka je bila dragocjena za sve one koji su željeli da ostvare svoje projekte uz podršku različitih finansijskih izvora iz zemlje i inostranstva. Kroz praktične analize, vježbe i primjere iz realnog okruženja polaznici/ce su imali priliku da steknu dobru teorijsku i praktičnu osnovu za uspješno pronalaženje finansijske podrške u kulturi. Svi polaznici/e obuke koji su njen rad pratili uživo i online putem dobili su potvrdu o učešću", naveli su iz Društva „Bauo“.

Oni podsjećaju javnost, a naročito mlade iz Budve, Kotora i Herceg Novog, da je otvoren poziv za treću u nizu besplatnih dvodnevnih obuka "Prijavljivanje na konkurse ministarstava" (18. i 19. novembar, Omladinski klub Budva), koja je posvećena sticanju konkretnih znanja i vještina mladih u vezi sa pisanjem projektnih prijava za različite konkurse ministarstava.

"Trener ove obuke je Miloš Marković, spec. spoljne politike, predavač i trener sa višegodišnjim iskustvom u civilnom sektoru i saradnji na domaćim i međunarodnim projektima, izvršni direktor NVO Aktivna zona sa Cetinja. Svi/e zainteresovani/e mogu nas kontaktirati i prijaviti se putem društvenih mreža Facebook i Instagram ili direktno na e-mail organizacije (drustvobauo@gmail.com), slanjem osnovnih podataka o sebi (npr. CV, biografija, portfolio, neki relevantan internet link ili slično) – do četvrtka, 16. novembra 2023. godine, u 12.00h. Napominjemo da je maksimalan broj učesnika/ca po obuci 10", naveli su u saopštenju.

Iz Društva za kulturni razvoj "Bauo" podsjećaju da, u partnerstvu sa Centrom za proučavanje i zaštitu kulturnog nasljeđa Crne Gore iz Budve, tokom 2023. i 2024. godine implementiraju projekat "Znanje je COOLtura! Povećanje stručnih kompetencija mladih u kulturi", podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD 2). ReLOaD2, kako su istakli, finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa četrnaest lokalnih samouprava u Crnoj Gori, među kojima su Budva, Kotor i Herceg Novi, koje su podržale naš projekat, čineći klaster „Coastal Mates“.