30-01-2024

Državljanin Turske lišen slobode zbog sumnje da je navodio na ovjeravanje neistinitog sadržaja

Policijski službenici Sektora za borbu protiv kriminala (SBPK) su danas u 13 časova lišili slobode međunarodno traženo lice, Binali Camgoz 1983. godište, državljanin Republike Turske zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja iz člana 415 st. 1 Krivičnog Zakonika Crne Gore, saopšteno je iz Uprave policije.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Oni su kazali da se osnovano sumnja da je Binali tokom 2022. godine prilkom osnivanja pravnog lica Lion & d.o.o Budva, posredstvom jedne knjigovodstvene agencije iz Budve, kod Centralnog registra privrednih subjekata u Podgorici, kao pravu upotrijebio lažnu tursku ispravu sa njegovom fotografijom, sa imenom Mehmet Alibajhan. Kako navode iz Uprave policije, on je time doveo u zabludu državne službenike Centralnog registra privrednih subjekata u Podgorici, koji su mu donijeli rješenje o registraciji naznačenog privrednog društva.

"U kriminalnim radnjama osumnjičeni Binali Camgoz upisan je kao suosnivač sa vlasničkom udjelom pod imenom Mehmet Alibajhan, dok je kao izvršni direktor i suosnivač upisan drugi turski državljanin. Podsjećanja radi, riječ je o vođi visokorizične kriminalne grupe prepoznate u izvršenju najtežih krivičnih djela na teritoriji Turske i drugih zemalja. Za istim je raspisana međunarodna potjernica od strane pravosudnih organa Republike Turske radi vođenja krivičnog postupka za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, nanošenje povreda, prijetnje, kršenje zakona o vatrenom oružju, prouzrokovanju štete, razbojnička krađa, pokušaj ubistva, gdje su opisana krivična djela propisana turskim krivičnim zakonikom", navodi se u saopštenju.

Iz Uprave policije ističu da će službenici Sektora za borbu protiv kriminala u narednom periodu nastaviti pojačane proaktivne i preventivne aktivnosti.

"Sa ciljem uspostavljanja kriminalističke kontrole nad visokorizičnim kriminalnim grupama, koje svojim djelovanjem i uspostavljanjem saradničkih veza sa kriminalnim grupama na internacionalnom nivou, pokušavaju da izazovu uznemiravanje javnosti i podrivaju ekonomski sistem Crne Gore.

Službenici SBPK-a ostaju odlučni da osujete njihove namjere koje mogu uticati na cjelokupno stanje bezbjednosti u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju.

Šaranović: Hapšenje Čamgoza simbol odlučnosti da stanemo na put nepravdi i kriminalu

Ministar unutrašnjih poslova, Danilo Šaranović oglasio se povodom hapšenja Čamgoza i pohvalio rad Sektora za borbu protiv kriminala, na čijem čelu se nalazi pomoćnik direktora Uprave policije, Lazar Šćepanović.

"Posvećenost i stručnost u prikupljanju dokaza doveli su do hapšenja Binalija Čamgoza, osobe koju turske vlasti terete za izvršenje niza teških krivičnih djela. Ovaj događaj nije samo uspjeh našeg sistema, već i simbol naše odlučnosti da stanemo na put nepravdi i kriminalu. Čamgoz, koji se nadao slobodi, sada se suočava s pravdom i od strane crnogorskih vlasti, pod optužbom za krivično djelo propisano članom 415 st. 1 Krivičnog zakonika Crne Gore. Ovaj slučaj je samo jedan u nizu koji pokazuje našu odlučnost da se suočimo sa komplikovanim izazovima i neprestano radimo na očuvanju sigurnosti i pravde u našoj zemlji. Ponosan sam na naš tim i na sve one koji rade na tome da Crna Gora ostane sigurno i pravedno društvo", poručio je ministar Šaranović.