24-01-2024

Dugo očekivani podzemni kontejneri u planu ove godine u Budvi

Nakon obimnog i uspješno obavljenog posla tokom novogodišnjih praznika, budvansko Komunalno predzuzeće nastavlja sa redovnim aktivnostima na uređenju i održavanju javnih površina u gradu. Ono što je veoma značajno, u planu je da se tokom ove godine osposobe dugo najavljivani podzemni kontejneri, deponija kabastog otpada na teritoriji Budve, kao i Call centar za komunalne usluge.


Šetalište u Budvi, Foto: Pexels (Alexander Nadrilyanski)

Tokom prethodnog perioda najviše posla bilo je tokom prazničnih dana u Budvi, kazala je PR Komunalnog preduzeća Budva, Aleksandra Rajković gostujući u Jutrom iz Budve.

Tokom novogodišnjih praznika transportovano 235.000 kg otpada

"Budvu je tokom novogodišnjih praznika posjetio veliki broj ljudi i grad je trebao da adekvatno odgovori na sve izazove kada je čistoća u pitanju i ugosti sve posjetioce kako bi još jednom opravdao epitet grada koji nosi tron najboljeg provoda u novogodišnjoj noći. Samim tim je tokom prvih 15 dana ove godine obim posla, naročito u radnoj jedinici Čistoća, bio značajno povećan", navela je ona, dodajući da zaposleni nisu imali predaha.

"Ako uzmemo u obzir činjenicu da je poslije sve četiri noći pokupljeno i transportovano 235.000 kg otpada, a da smo već u 8h imali sliku čistog i urednog grada, mislim da smo zaista u tome i uspjeli. Zaposleni su počinjali svako jutro u 6h sa čišćenjem grada, što ručno što mehanizacijom, i već u 8h ste mogli vidjeti da je grad čist", navodi Rajković.

Značajna sredstva, rad i trud uloženi su u parkove.

"I ove godine je metalnom ogradom obezbijeđen novi dio starogradskog parka, jer je on na udaru i najkritičniji, i tu je stradao sistem za navodnjavanje. Nije bilo oštećenja koja bi zahtijevala drugotrajnu sanaciju. Sve je već sanirano i Radna jedinica Zelenilo sada radi na orezivanju palmi, košenju travnatih površina, i priprema se za sadnju sadnica u narednom periodu", kazala je ona.



Uspješnost poslovanja u 2023. bolja u odnosu i na 2019.

"Zadovoljni smo kako kada je u pitanju naplata usluga stalnim, tako i naplatama privremenih korisnika, odnosno onih koji svoje stambene jedinice koriste isključivo u ljetnjim mjesecima. Odličan je odaziv i zakupaca plaža, jer je njih preko 95% sklopilo ugovor sa našim preduzećem. Tako izvještaj kojim raspolažemo govori da je ova godina bolja od prethodne, pa čak i od one 2019. za koju znamo da je negdje bila reper uspješnosti poslovanja u gotovo svim oblastima", navodi Rajković.

Rajković je podsjetila i na akciju "Dočekajmo zajedno čistiju 2024. godinu", koju je u koordinaciji sa lokalnim Komunalnim preduzećima pokrenula organizacija "Zeleni talas".

VIŠE NA: Budva u akciji: Nagrade za prikupljanje otpada do 26. januara.

Predškolska ustanova "Ljubica V. Jovanović- Maše" i privatne predškolse ustanove "Moj svijet" i "Vini Pu" su prvi podržali akciju i edukovali mališane o važnosti očuvanja životne sredine i važnosti reciklaže ove vrste otpada.


Foto: PrintScreen, RTV Budva/yt

Navela je i da će sugrađani uživati u novogodišnjoj atmosferi do kraja januara, cijeli januar će biti u prazničnom duhu i negdje početkom februara slijedi uklanjanje ukrasa.

Kada je riječ o planovima za ovu godinu, na redu je dopuna mehanizacije, tačnije dopuna voznog parka, malim auto smećarama pogodnim za uzane ulice, kao i dopuna ručne mehanizacije, odnosno ručnih usisivača pogodnih za trotoare gdje velika čistilica ne može da priđe.

"Planiramo osposobiti dugo najavljivane podzemne kontejnere, zatim deoponiju kabastog otpada na teritoriji Budve, kao i Call centar za komunalne usluge i nastavak aktivnosti u smislu edukativnih časova koje smo ove godine imali sa dvije vrtićke ustanove, pa i sama ova akcija sa zelenim talasom je negdje u sklopu toga i nastavićemo u tom smjeru", kazala je za kraj PR Komunalnog preduzeća Budva.

M.O.