24-04-2023

Đukanović o finansijskom funkcionisanju Opštine: Imamo specijalnu situaciju, ali postoje modaliteti

Finansijsko funkcionisanje Opštine Budva tema je koja ovih dana zaokuplja veliki broj građana, a veoma važno pitanje jeste da li će zaposleni u sistemu lokalne samouprave primiti na vrijeme aprilsku platu. O kompleksnoj situaciji koja je nastala nakon određivanja pritvora predsjedniku Opštine Milu Božoviću sredinom mjeseca, te iznalaženju rješenja da lokalna uprava profunkcioniše u punom kapacitetu za Radio Budvu govorio je pomoćnik sekretarke za finansije Slavko Đukanović.


Foto: portal RTV Budva

Kako je rekao, broj sugrađana koji lične dohotke primaju direktno iz opštinskog budžeta u ovom trenutku je 665. Međutim, Đukanović je objasnio da Opština na indirektan način pomaže i određena preduzeća poput Mediteranskog sportskog centra, Sportsko rekreativnog centra, Službe zaštite i ostalih, te da cifra u konačnom figurira između 900 i 1.000 zaposlenih.

On je pojasnio šta se dešava u situaciji kada je sve praktično u finansijskoj blokadi.

“Da imamo potpredsjednika Opštine situacija bi bila lakša, ali nije došlo do odabira. To predstavlja problem jer nalog za plaćanje može da izda jedino predsjednik Opštine. Mi smo u dobroj finansijskoj situaciji, para ima na računu i dio vezan za naplatu prihoda funkcioniše. Prihode redovno naplaćujemo, to nije problem, ali mi ne možemo da vršimo nikakva plaćanja prema bilo kome, jer jednostavno nema ovlašćene osobe.

“Trenutno je takva situacija i to je prvi put da se dešava. Mi ovdje u Budvi uvijek imamo nekih specijalnih situacija, ali ja se nadam da će se sve brzo razriješti. Postoje modaliteti i nadam se da ćemo u nastupajućem periodu to brzo riješiti”, kazao je Đukanović.

”Pravna i fizička lica kojima Opština duguje mogu naplatiti potraživanja”

U novonastalim okolnostima, kako je rekao, postoji mogućnost da neko kome je Opština dužnik može da blokira opštinski račun i skine novac sa njega.

“Ta mogućnost postoji, jer para ima dovoljno na računu, te sva pravna i fizička lica kojima Opština duguje u svakom trenutku mogu naplatiti svoja potraživanja. U ovom slučaju, Opština nije blokirana u smislu da je neko blokirao, nego jednostavno mi smo sami sebe na neki način blokirali, jer je ovlašćeno lice koja može da potpiše nalog za plaćanje predsjednik Opštine. Specijalna je situacija, ali nažalost je takva.”

”Postoji način da se izabere potpredsjednik”

Đukanović se osvrnuo i na rješenja koja u ovom trenutku postoje.

“Mislim da postoji način da se izabere potpredsjednik, da se preko advokata da predsjedniku da potpiše odluku koja bi se izglasala na hitnoj sjednici Skupštine. Tada bi potpredsjednik vršio funkciju u odsustvu predsjednika. U tom slučaju, ne bi trebao da se sprovodi drugi scenario koji se pominje po medijima, a to je da predsjednik Opštine podnese ostavku”, kazao je on.

”Moramo obezbijediti normalno funkcionisanje institucija”

Na pitanje kakvi su izgledi da zaposleni dobiju plate poslije prvomajskih praznika, zamjenik sekretarke za finansije odgovara:

“Ja ne mogu da vam kažem da će to 100% biti tako, jer još uvijek nemamo decidnu i jasnu situaciju. Nadam se da će se u skorije vrijeme naći rješenje da se odblokira rad Opštine kako bismo došli u situaciju da redovno izmirujemo svoje obaveze. Nama ide i turistička sezona za koju se očekuje da će biti rekordna, znate da je i mnogo investicija pokrenuto i da su mnoge ulice raskopane upravo zato što treba da se završe i pripreme za sezonu.

“Očekujem da će sve te stvari dovesti do toga da se izađe iz ove situacije i da riješimo ovo pitanje. Svi mi se nadamo da će i predsjednik Opštine u skladu sa zakonom riješiti svoju situaciju, nadamo se, možda, i pozitivno. U svakom slučaju mislim da grad mora da živi i mi moramo obezbijediti normalno funkcionisanje institucija, jer veliki broj građana je naslonjen na budžet”, kazao je Đukanović.

On je ponovio da vjeruje da će se brzo doći do rješenja, jer, kako je naglasio, ova situacija nikome ne odgovara, pogotovo u momentu kada je Opština finansijski stabilna.

Prema njegovim riječima, problem nije samo finansijski dio, već je dovedeno u pitanje i zastupanje Opštine pred sudovima, pri čemu je posebno napomenuo arbitražni spor Opštine Budva sa firmom WTE.

“Želim da pošaljem pozitivnu poruku građanima. Siguran sam da su svi politički akteri dovoljno svjesni situacija i da će učiniti napore da se rad Opštine deblokira i da uđemo u normalno funkcionisanje”, zaključio je Đukanović.

M.S.