08-10-2020

Đukanović: Predložiću Krivokapića za mandatara

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović kazao je da će danas Skupštini uputiti predlog da mandatar za sastav nove Vlade bude nosilac liste »Za budućnost Crne Gore», Zdravko Krivokapić.


Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Đukanović je to saopštio nakon konsultacija sa nosiocima izbornih lista tri koalicije koje imaju većinu u crnogorskom parlamentu.

“Danas ću uputiti predlog da mandatar bude Zdravko Krivokapić”, kazao je Đukanović novinarima nakon konsultacija.

On je rekao da su izborni proces i tranzicija vlasti rezultat višegodišnjih napora.

“Naše društvo i ovim pokazuje zrelost, demokratski kapacitet. Crna Gora je prepoznata kao važan faktor regionalne stabilnosti. Izgradili smo pouzdanu stabilnost”, ocijenio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, stranke koje nikada nijesu bile u vlasti, prvi put će raditi taj posao.

Đukanović je kazao da od nove vlade očekuje punu posvećenost u borbi sa zdravstvenom krizom i ekonomskim izazovima.

“Očekujem postizanje konsenzusa oko izbora ključnih pravosudnih funkcija, kako bi bio prevaziđen v.d. status”, naveo je Đukanović.

Odgovarajući na pitanje da li će potpisati novi zakon o slobodi vjeroispovijesti, što najavljuju koalicije koje su osvojile većinu na izborima, Đukanović je kazao da uvijek poštuje ono što je volja parlamentarne većine.

“Ne bih unaprijed govorio kakav će biti moj odnos, dok ne vidim šta će biti sadržaj zakona”, naveo je Đukanović.

On je poručio da će taj zakon imati isti tretman kao i svaki koji je do sada donesen.

"Moja obaveza je da ti zakoni budu usklađeni sa pravnim sistemom Crne Gore", kazao je Đukanović.

Odgovarajući na pitanje da li će se povući sa čela Demokratske partije socijalista (DPS) na KOngresu te stranke, Đukanović je rekao da je postojalo mnogo zebnje kako će se obaviti tranzicija vlasti.

“Zajedno smo pokazali da je ta zebnja bila neopravdana. DPS je na pravi način razumio poruku izbora. Niko valjda ne očekuje da ćemo polemisati sa izbornom voljom građana”, istakao je Đukanović.

On je kazao da će "na tragu pravilnog čitanja poruke povući odgovarajuće poteze na Kongresu".

“Do tada ćemo analizirati sve aspekte našeg djelovanja. Moraju se preduzeti promjene koje će motivisati javnost”, smatra Đukanović.

Odgovarajući na pitanje da li smatra da bi predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica i ostale sudije koje su u trećem mandatu trebalo da podnesu ostavku, Đukanović je rekao da se mora malo pažljivije razgovarati sa ključnim evropskim partnerima, u ovom slučaju Evropskom unijom.

“Moramo pažljivo čitati norme našeg ustavnog sistema. Nijesam adresa koja treba da daje njegovo tumačenje”, kazao je Đukanović.


Mina