11-03-2022

Đukanović: Ukoliko dođe do prinudne uprave nećemo biti samostalni u servisiranju obaveza

Uslijed političke krize u Budvi još uvijek se čeka na donošenje opštinskog budžeta, a od kraja januara aktuelan je režim privremenog finansiranja koji će važiti do 31. marta. Taj datum poklapa se i sa eventualnim uvođenjem prinudne uprave.


Foto: portal RTV Budva

Gostujući u programu Radio Budve zamjenik opštinskog sekretara za finansije Slavko Đukanović kazao je da je situacija za sada stabilna, ali i napomenuo da bez usvajanja budžeta Opština ne može funkcionisati u punom kapacitetu.

Ukoliko se budžet ne usvoji do kraja mjeseca, on ističe da će se sva plaćanja nastaviti u skladu sa zakonom.

Pojasnio je kako će se plaćanja vršiti u slučaju neusvajanja budžeta, ali i apelovao na rješenje političke krize, usled koje još uvijek nije došlo do usvajanja najvažnijih akata od strane Skupštine opštine Budva.

"Ukoliko se ne usvoji budžet do 31. marta, donosiće se mjesečna rješenja i sva plaćanja će ići na saglasnost u Ministarstvo finansija i socijalnog staranja. Nakon dobijanja saglasnosti, biće vršena plaćanja. Ono što mogu da kažem jeste da je budžet likvidan, stabilan, za sada nemamo nikakvih problema. Ali, bilo bi dobro da se na neki način riješi ta situacija i da se budžet usvoji, jer bi tada bilo sve drugačije i turistička sezona bi se mogla bolje pripremiti. Ukrajinska kriza i svešto se dešava zahtijevaće velike napore u narendom periodu kako bi se na adekvatan način pripremila turistička sezona od koje svi živimo", kazao je Đukanović, uz napomenu da se o svemu, za sada, može govoriti samo na hipotetičkom nivou.

Kako je istakao, ukloliko se desi da privremena uprava u našoj opštini bude uspostavljena prije 31. marta, odbor povjerioca, koji imenuje Vlada na predlog Ministarstva javne uprave, trebao bi da usvoji budžet.

"Odbor mijenja Skupštinu i ima sva ovlašćenja koja ima Skupština opštine Budva. To su nekakvi mogući pravci razrješenja krize u Budvi. U slučaju da se to desi, nakon dolaska odbora povjerenika, već sjutra predsjednik države može raspisati vanredne lokalne izbore. U svakom slučaju, sve bitne zakonske obaveze koje ima Opština Budva mi ćemo servisirati, a od 31. marta nećemo biti samostalni u tome, već ćemo imati određenu vrstu nadzora od strane Ministarstva finansija i socijalnog staranja", pojasnio je zamjenik opštinskog sekretara za finansije.

Objasnio je i mogući scenario ukoliko povjerenici počnu da rade u Opštini Budva od 1. aprila.

"U tom slučaju donose se rješenja za svaki mjesec, a odbor povjerenika će na bazi određene dokumentaciji donositi odluke. Ako se to desi, situacija će se rješavati adekvatno stanju koje budemo imali. Mi ćemo kao Sekretarijat obaveze koje imamo u tom domenu obavljati u skladu sa zakonom, blagovremeno, u korist građana Budve. Sve što bude u našem domenu, biće na adekvatan način odrađeno. Sve ostalo zavisi od slijeda događaja i od načina na koji će se parlamentarna kriza u Budvi riješiti", kazao je Đukanović.

"Apelujem da se više bavimo ekonomijom, a manje politikanstvom"

On smatra da građani mogu biti relaksirani po pitanju isplate zarada, ali je napomenuo da treba razmišljati dugoročno, a u slučaju Budve foks bi, kako smatra, morao da bude na turizmu i ekonomiji.

"Svi smo svjesni da Budva živi od turizma i od turističke sezone mnogo toga zavisi u budućnosti. Moj apel bi bio da, zbog toga što živimo od turizma, moramo razmišljati u tom smjeru. U kontekstu aktuelnih događaja, morali bi da više pažnje posvetimo ekonomiji i turizmu. Na kratak period budžet je stabilan, ali moramo razmišljati o budućnosti. Apelujem da se svi dozovemo pameti, da se više bavimo ekonomijom i turizmom, a manje politikanstvom", poručio je Đukanović.


M.S.