29-01-2024

Dukić i Marković napredovali na SP

Milivoj Dukić i Ilija Marković, uzdanice crnogorskog jedrenja, uspješno su prebrodili tri kvalifikaciona dana na Svjetskom prvenstvu u Australiji, stigli su do finalne, odnosno zlatne grupe, a zatim su uspješno nastavili da se bore za mjesto u Parizu, za prvu olimpijsku vizu kada je Crna Gora u pitanju.


Foto: JK Delfin Tivat

Milivoj Dukić je kvalifikacije završio na 22. mjestu (16, 4, 8, 14, 8, 7). Ilija Marković je kvalifikacije završio na 45. mjestu (18, 18, 24, 11, 7, 18). Milivoj Dukić je tri puta uzastopno učestvovao na Olimpijskim igrama, dok mladi Ilija Marković nastoji da stigne do prvih Igara u karijeri.

Poslije prvog finalnog dana i dvije odjedrene regate, iako su imali dosta problema na regatnom polju, Dukić i Marković su ostvarili korak naprijed, što je najvažnije. Dukić je trenutno na koti 19, Marković na koti 41. Drugi finalni dan je na programu 30. januara, slijede dva nova okršaja na regatnom polju.

Podsjećanja radi, na Svjetskom prvenstvu u Hagu, na talonu je bilo 16 viza, a svaka država učesnica može da ima samo jednog jedriličara na Olimpijskim igrama.

Pored domaćina Francuske, vizu za Olimpijske igre su obezbijedili – Australija, Novi Zeland, Velika Britanija, Kipar, Italija, Španija, Norveška, Nemačka, Peru, Belgija, Finska, Mađarska, Hrvatska, Irska, Portugalija.

U slučaju da Dukić i Marković ne stignu do jedne od sedam viza koliko ih ima na talonu u Australiji, imaće još jednu priliku i to na Evropskom šampionatu u Grčkoj. U ovom momentu niko ne razmišlja o tome.

Ostaje nam da Dukiću, Markovića i selektoru Ilku Klakoru poželimo dobar vjetar i malo sreće, jer je u najjačoj konkurenciji, uz kvalitet, volju, želju i energiju, potrebno i malo sportske sreće.



(Portal RTCG)