02-09-2019

Dva službenika lokalne samouprave kažnjena zbog pušenja na radnom mjestu

Od početka ljetnje turističke sezone Turistička, Inspekcija rada, Sanitarna, Zdravstvena i Tržišna inspekcija vrše pojačani nadzor u svim turističkim gradovima, a u periodu od 8. juna do 28. avgusta obavljeno je 3920 kontrola u oblastima ugostiteljstva, građevinarstva, trgovine i zanatstva.

Dva službenika lokalne samouprave kažnjena zbog pušenja na radnom mjestu | Radio Televizija Budva

U pomenutom periodu, utvrđeno je 2324 nepravilnosti i izrečeno 2512 prekršajnih naloga u iznosu od 983.180 hiljada eura.

Kako je ranije i najavljeno iz Uprave za inspekcijske poslove, počele su intezivne kontrole kada je riječ o poštovanju Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, koji je u Crnoj Gori stupio na snagu 14. avgusta.

Turistički inspektori su tokom prošle sedmice kaznili dva službenika Opštine Budva novčanom kaznom od 30 eura, jer su pušili na radnom mjestu, kazala je gostujući u Radio Budvi, koordinatorka inspekcije za Budvu Angelina Međedović.

Podsjetimo, za kršenje zakonskih odredbi predviđene su novčane kazne za pravno lice u iznosu od 500 eura do 20.000 eura, te za odgovorno lice u pravnom licu, odgovorno lice u državnom organu, organu državne uprave, organu uprave i organu lokalne samouprave, organu lokalne uprave i službi u iznosu od 100 eura do 2.000 eura, za preduzetnike u iznosu od 150 eura do 6.000 eura.

Novčanom kaznom u iznosu od 30 eura do 1.000 eura kazniće se za prekršaj fizičko lice ako:

– puši u radnom ili javnom prostoru i izlaže druga lica sekundarnom duvanskom dimu, suprotno ovom zakonu,
– puši u sobama i apartmanima za smještaj gostiju,koje poslodavac nije odredio i istakao oznaku da je u tim sobama i apartmanima pušenje dozvoljeno,
– lice mlađe od 18 godina života prodaje duvanske proizvide

S obzirom da su novčane kazne propisane u rasponu, inspektor prekršajnim nalogom izriče minimum propisane novčane kazne, tj. 500 eura pravnom licu 100 eura odgovornom licu u pravnom licu, 150 eura preduzetniku, 30 eura fizičkom licu.