10-04-2024

Dvanaest promjena koje se događaju tijelu u trudnoći

Tijelo u trudnoći prolazi kroz brojne promjene. Neke od njih, iako prolazne, mogu vas i neugodno iznenaditi, a na to vas niko nije upozorio.


Foto: Pixabay

1. Mlijeko može da se pojavi i prije porođaja

Poznato kao rana laktacija, ovo se može dogoditi tokom posljednjeg mjeseca ili sedmice trudnoće – i znak je da je tijelo stvarno spremno za dolazak djeteta.

2. Može vam se povećati broj stopala

Ovo se događa iz dva razloga: tijelo zadržava više vode tokom trudnoće, a materica stvara pritisak na vene kako se širi, što znači da je smanjen protok krvi. Neka vas to ne brine, većina žena se nakon porođaja vrati svojoj uobičajenoj veličini cipela.

3. Vaša koža može promijeniti boju

Kod fenomena zvanog hiperpigmentacija, trudnice stvaraju više melanina nego inače, zbog čega se na koži mogu pojaviti tamne mrlje, obično na području čela i obraza. Ovo je samo još jedan od razloga zašto je važno nositi kremu sa zaštitnim faktorom, u bilo koje doba godine.

4. Gubite kontrolu nad bešikom

Osim činjenice da stalno morate ići na WC, moguće je da vam se dogodi da kinete ili se zakašljete i da vam malo “pobjegne”. Ništa čudno!

5. Desni vam češće krvare

Povećan protok krvi i hormonske promjene mogu uticati na oticanje desni, zbog čega su osjetljiviji i često krvare. Takođe, tokom trudnoće moguće je i češće krvarenje nosa.

6. Problemi sa želucem

Svi imamo mišiće na samom vrhu želuca koji sprečavaju dizanje želudačne kisjeline. Nažalost, tokom trudnoće, zbog hormona, ti isti mišići se opuštaju – zbog čega vam se stalno podriguje.

Savjet: Nemojte jesti nekoliko sati prije spavanja i držite glavu na povišenom dok spavate.

7. Kosa vam postaje gušća

Ovo je prijatno iznenađenje. Zahvaljujući svim hormonima u tijelu, kosa će vam biti najljepša tokom trudnoće. Ali nemojte se radovati prerano, jer nakon što se porodite, sve će nestati.

8. Neobična vertikalna linija preko stomaka

Tri od četiri trudnice imaju tamnu vertikalnu crtu uzduž trbuha. Razlog su isključivo trudnički hormoni, a linija se jače nazire kod žena tamnije kože. Međutim, nakon porođaja linija gotovo u potpunosti izblijedi.

9. Vaša čula su jača

Nismo sigurni je li ovo dobro ili loše, ali tokom trudnoće istančava se njuh i ukus. Sve će vam imati bolji i intenzivniji ukus, ali ćete isto tako biti I puno osjetljiviji na neugodne mirise…

10. Koža može jako da svrbi

U kasnijoj fazi trudnoće može se javljati nekontrolisani svrab kože. Ovo se događa zbog kombinacije jako suve kože (opet zbog hormona) i zato što beba raste, pa vam se koža jako rasteže.

11. Glas može da se promijeni

Kako se u tijelu mijenja nivo estrogena i proestrogena, tako se vaše glasne žice šire, zbog čega možete da zvučite poput dječaka koji prolazi kroz pubertet.

12. Sjaj kože

Istina je, stvarno postoji ‘trudnički sjaj’ i razlog tome je povećan protok krvi. Bez obzira na sve vaše mučnine i krvarenje desni, te čudne linije po stomaku, znajte da će vam koža izgledati savršeno!

(Roditelji.me)