23-03-2024

Dvanaesta sjednica SO Budva večeras neće biti nastavljena

Dvanaesta hitna sjednica SO Budva, na kojoj su odbornici usvojili Strateški plan razvoja da bi potom diskutovali o privremenom udaljenju predsjednika Opštine Mila Božovića večeras neće biti nastavljena, a rok koji je Vlada dala za završetak sjednice ističe u nedjelju u ponoć.


Bez većine za privremeno udaljenje Božovića, Foto: portal RTV Budva/arhiva

Da li će doći do nastavka sjednice biće više informacija sjutra.

Svi odbornici napustili su skupštinsku salu, a nije se pojavio ni predsjednik SO Budva Nikola Jovanović.

Pouzdanih informacija da li će doći do nastavka sjednice za sada nema.

Predlog da se Božović privremeno udalji sa funkcije bio je jedan od tri uslova koje je Vlada Crne Gore uputila ka lokalnoj upravi kako ne bi došlo do raspuštanja Skupštine i uvođenja prinudne uprave.

Predsjednik Kluba odbornika "Za budućnost Budve - NSD - PZP", Nikola Kralj kazao je da taj klub neće podržati da predsjednik Opštine Budva Milo Božović bude privremeno udaljen sa rada. Kako je kazao, neprijatno je i teško glasati protiv nosioca liste za koga su svi radili.

"Sve je navedeno, da ne postoji nijedan pravni osnov zbog kojeg bi on i dalje bio u pritvoru. Moram da istaknem i da pozovem još jednom premijera Spajića da razmotri odluku koju su oni donijeli. Otežano funkcionisanje Opštine sada je promijenjeno iz razloga što imamo potpredsjednicu. Takođe pozivam i nadam se da će svojim autoritetom predsjednik NSD Andrija Mandić doći do ljudi u Vladi i iznaći rješenje da se ovaj akt ne donosi. Mi ne možemo da glasamo protiv Mila Božovića i naš klub odbornika glasaće protiv ove odluke", kazao je Kralj.

Ovu tačku dnevnog reda prethodno je obrazložio predsjednik SO Budva, Nikola Jovanović. On je po Kraljevom izlaganju kazao da su nastale nove okolnosti koje vode ka novom epilogu - skraćenju mandata. Jovanović je pozvao na dalje političke konsultacije.

I odbornik Mladen Kažanegra koji je član kluba sa odbornikom SNP-a kazao je da će njihov klub biti uzdržan.

Odbornica kluba "Budva - naš grad, naša kuća, naša porodica" Miljana Đukić poručila je da je Vlada lokalnom parlamentu "podmetnula kukavičje jaje".

"Ako sad ne postupimo kako oni traže, postigli su cilj a to je prinudna uprava."

Jovanović je kazao da sa neusvajanjem posljednje tačke dnevnog reda, sve prethodno što su radili tokom dana gubi smisao.

"Ovdje ne postoji namjera da se sačuva vlast u Opštini Budva i to je upravo demonstrirano na kraju ovog zasijedanja. Rekli ste vrlo jasno da vaš klub ne želi da ispoštuje do kraja odluke Vlade, za šta smo prethodno imali dogovor. Ovo je uvod u skraćenje mandata od strane Vlade, a mi to nećemo dozvoliti", poručio je Jovanović, koji je kazao da je usvajanje privremenog udaljenja prihvatio i predsjednik Milo Božović, te pozvao na dalje političke konsultacije.

Podsjetimo, na prethodnoj, 10. sjednici koja je održana u petak odbornici su većinom glasova izabrani Jasnu Dokić za potpredsjednicu Opštine. Kako ne bi bila uvedena prinudna uprava, lokalni parlament morao je da usvoji i Strateški plan, do čega je i došlo na 12. sjednici, ali većine za privremeno udaljenje Božovića nije bilo.