06-11-2023

Dvodnevna radionica “Naša klima - naša budućnost” održana proteklog vikenda u Budvi

Minulog vikenda u hotelu „Avala“ u Budvi održana je dvodnevna radionica „Naša kilma - naša budućnost“, na kojoj je deset novinara/ki i ekoloških aktivista/kinja razgovaralo o tome kako izvještavati o rizicima koje donose klimatske promjene i zainteresovati ljude za ovaj fenomen. Radionicu su vodile ekspertkinja u oblasti zaštite životne sredine, Milena Kapa i novinarka i istraživačica, Snežana Radusinović.


Foto: Institut za medije Crne Gore

Ćelijske oluje koje su prije par mjeseci pogodile Sloveniju osvijestile su tamošnje ljude da su rizici izazvani klimatskim promjenama naša realnost, a ne neka apstrakrtna priča iz budućnosti.

Istraživanja pokazuju da ljudi u reginu Zapadnog Balkana nedovoljno znaju o klimatrskim promjenama, a da novinari nemaju dovoljno znanja i vještina da adekvatno izvještavaju o ovom fenomenu.

U nastojanju da se što spremnije suočimo s klimatskom krizom, te obavezama iz Poglavlja 27 iz pregovora o članstvu u EU (životna sredina i klimatske promjene), Institut za medije Crne Gore (IMCG) se uključio u ovu temu od životne važnosti.

Kroz radionice, kreiranje mreža novinara, eskperata, ekoloških aktivista nastojimo doprinijeti boljem komuniciranju i izvještavanju iz ove oblasti.

U prethodnih mjesec dana održane su dvije radionice „Naša klima-naša budućnost“ koje je pohađalo 20 novinara i ekoloških aktivista iz čitave Crne Gore. Radionice su dio regionalnog projekta “Jačanje uloge medija u suočavanju sa klimatskom krizom”.

Tokom novembra IMCG će organizovati onlajn čas za novinare i sve one koji žele da se bolje upoznaju sa dobrim praksama u izvještavanju o klimatskim promjenama, a koje za efekat imaju jači odjek kod publike.

Aktivnosti se realizuje iz sredstava projekta SMART Balkans – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan.