26-02-2020

Džaković: Moj jučerašnji izostanak je više od principijelnog političkog stava da ne dam kvorum

Stevan Džaković, nezavisni odbornik u budvanskom parlamentu u svom saopštenju ponovio je da neće davati kvorum skupštinskim zasijedanjima sve dok odbornici vladajuće koalicije ne potpišu inicijativu Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Džaković: Moj jučerašnji izostanak je više od principijelnog političkog stava da ne dam kvorum | Radio Televizija Budva

Džaković juče nije prisustvovao zasijedanju, zbog čega nije bilo kvoruma za održavanje sjednice Skupštine opštine, zakazane po hitnom postupku.

“Radi objektivnog informisanja po ko zna koji put želim upoznati crnogorsku javnost da je moj jučerašnji izostanak više od principijelnog političkog stava da ne dam kvorum za rad SO Budva dok vladajuća većina ne potpiše inicijativu Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti da li je Zakon o slobodi vjeroispovjesti izglasala neustavna i nelegitimna Skupstina CG čije poslanike nije birao narod na slobodnim i demokratskim izborima pa shodno cl.2 Ustava takvi zakoni ne proizvode nikakvo pravno dejstvo”, naveo je Džaković.

On je pojasnio da se poslanici i odbornici nažalost biraju grubo kršeći član 8. Clan 45. i član 83. Ustava Crne Gore pa je za taj zakon mnogo prikladniji naziv Zakon o izboru partijskih lista.

“Uskladiti izborni zakon sa Ustavom je najvažniji politički i državni događaj od krucijalnog značaja za demokratizaciju i vladavinu parava.Uskladiti izborni zakon sa Ustavom ne odgovara samo liderima političkih preduzeća jer im izbija monopol da oni biraju poslušne i korumpirane odbornike i poslanike ali je zato izuzetno značajan i važan za sve naše gradjane koji bi u budućnosti slobodnom voljom lično birali obrazovane sa radnim iskustvom ,nadasve moralne i društveno odgovorne osobe”, poručio je Džaković.

Osvrnuo se i na odbornika DF-a Janka Dimića.

“Ovaj nekontrolisani i neobuzdani odbornik koji je najavio eksces i za petak me neće natjerati, ni svi budvanski odbornici zajedno, da skrenem sa puta da se konačno oslobodimo bolesne partitokratije koja je metastazirala do te mjere da nam hobotnica na vlasti davi sve institucije države Crne Gore i da je ovo njen jedini, naglašavam jedini spas. Jučerašnji eksces u Budvi inače nije vrijedan pažnje koliko je značajno da crnogorska javnost sazna moje iskrene motive u borbi za Crnu Goru , državu vladavine prava i poštovanja Ustava”, zaključio je Džaković.