23-04-2022

Džoganović: Najveći broj gostiju u Budvi boravi u privatnom smještaju

Udruženja izdavaoca privatnog smještaja pomno prati situaciju sa brojem gostiju koji borave u Crnoj Gori, ali i na teritoriji Opštine Budva.

Džoganović: Najveći broj gostiju u Budvi boravi u privatnom smještaju | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva, Mediabiro

Kada se očekuje veći priliv goristiju i da li će doći do povećanja cijena privatnog smještaja, kazala je za Polis Branka Džoganović iz Udruženja izdavaoca privatnog smještaja.

"Trenutno najviše gostiju boravi, što se privatnog smještaja tiče u luksuznim stanovima koji su pozicionirani u centru grada i to su gosti koji će se zadržati par mjeseci ako ne i duže. Gosti koji su silom prilika došli iz Ukrajine kod nas", kazala je Džoganović.


Foto: Printscreen

Kada su u pitanju prvomajski praznici očekivanja nijesu velika.

"Jedan od razloga su vremenske prilike, a drugi dio je taj što imamo dosta upita i najava dolaska dok potvrda nemamo. Prve intenzivnije goste očekujuemo u junu, jer tada počinju ljetnji raspust i godišnji odmor", istakla je ona.

Džoganović je kazala odakle se očekuje najveći priliv gostiju.

"Zbog dobre avio povezanosti imaćemo dosta gostiju iz Zapadne i Centralne Evrope, takođe i goste iz regiona, to su gosti iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine, jer naši gosti vole da putujuj", dodala je ona.

A kada je riječ o povećanju cijena privatnog smještaja, još uvijek je neizvjesno.

"Negdje smo se na nivou Udruženja dogovarali koje cijene da formiramo ove godine, a to su cijene koje su u rangu sa 2019. godinom. Što se povećanja cijena tiče, još uvijek je neizvjesno kada će, kako i odakle gosti krenuti da dolaze, tako da kada je pitanje povećanje cijena još uvijek se ne planira i ne priča o tome. Biće vjerovatno problem kada krenemo da zapošljavamo radnike zbog gostiju koji dolaze i to će sigurno uticati značajni je na cijene koje će se formirati", istakla je ona.

Počelo je i primjenjivanje fiskalizacije u privatnom smještaju.

"Prije par dana dobili smo pisano obavještenje o postupcima koji su, kada je u pitanju fiskalizacija privatnog smještaja, tako da su neki članovi već u praksi počeli samu primjenu i ono što mogu da pohvalim jeste broj korisničkog servisa na kojem se oni ažurno javljaju i daju instrukcije, upute i završavaju taj proces do samog kraja", zaključila je Džoganović.

U fokusu Udruženja izdavaoca privatnog smještaja će u narednom periuodu biti na tome da što više ističu stvari zbog kojih se turisti odlučuju da borave u Crnoj Gori.

Podsjetimo da prema posljednjim podacima na budvanskoj rivijeri, trenutno boravi preko 11.500 gostiju, oko 4.400 gostiju u hotelima i preko 7.100 gostiju u privatnom smještaju, saopšteno je iz Turističke organizacije Budve.