19-02-2018

Ekološka akcija povodom obilježavanja svjetskog dana vodiča

Svjetski dan vodiča obilježava se u brojnim zemljama svijeta 21.februara, još od 1990. godine. Cilj obilježavanja je da se ukaže na kvalitet i značaj obavljanja posla turističkog vodiča.

Ekološka akcija povodom obilježavanja svjetskog dana vodiča | Radio Televizija Budva

Asocijacija turističkih vodiča Crne Gore je do sada ovaj dan obilježavala organizovanjem besplatnih i stručnih razgleda crnogorskih gradova. Ove godine će to uraditi na drugačiji način, u želji da skrene pažnju javnosti na jedan od problema sa kojima se vodiči susrijeću gotovo svakodnevno, navode u saopštenju iz te organizacije.

"To je problem nesavjesnog i neodgovornog odlaganja smeća u turističkim zona, obično u predjelima netaknute prirode. Bilo da se radi o kabastom materijalu ili sitnim otpacima, pomenuti prizori ostavljaju nimalo afirmativan utisak na naše turiste i upravo su vodiči često na udaru njihovih nezgodnih pitanja. Smatramo da je ovakvo ponašanje i naših građana i nadležnih institucija neprihvatljivo za zemlju koja teži evropskim vrijednostima i standardima, te da se ovaj problem mora rešavati sistematski", ističu iz Asocijacije turističkih vodiča Crne Gore.

U ekološkoj akciji koju će organizovati povodom dana vodiča, njihovi članovi očistiće dionice puteva koje su obično najugroženije i kojima će početkom aprila provesti i prve grupe turista – Paštrovska Gora i Trojica.

Kako navode, ovu akciju, koja će se zbog vremenskih prilika odvijati u subotu 24.februara sa početkom u 10h na pomenutim lokacijama, podržale su do sada Nacionalna turistička organizacija, Nevladine organizacije Green Home, Zero Waste Montenegro i Naša akcija, te komunalne službe Bara, Budve i Kotora. Očekujemo da će nam se u cilju što uspješnije organizacije priključiti i još neki partneri čiji odgovor još uvijek čekamo . Građani su takođe pozvani da nam se pridruže i prijave najkasnije do četvrtka, 22.februara.

"Nadamo se da ćemo ovom akcijom dati naš skromni doprinos rešavanju problema, koji će, ukoliko ne podignemo svijest naših građana, ne uvedemo efikasnije rukovodjenje otpadom i sprovođenje kaznenih mjera i dalje slati svijetu jednu ne toliko lijepu sliku o nama. Crna Gora i njene prirodne ljepote to definitivno ne zaslužuju", zaključuju iz Asocijacije turističkih vodiča.