23-10-2020

Ekonomija eurozone pala u oktobru

Ekonomija eurozone pala je u oktobru, jer je ubrzani rast u industriji nadjačalo naglo pogoršanje u sektoru usluga u uslovima drugog talasa pandemije koronavirusa, pokazalo je istraživanje kompanije Markit.


Ilsutracija, Foto: Pixabay

"Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u ovom mjesecu jedan bod u odnosu na prethodni, na 49,4 poena", procijenila je londonska firma za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

Vrijednosti više od 50 bodova pokazatelj su rasta aktivnosti, a one niže slabljenja, prenosi SEEbiz.

"Industrija bilježi najsnažniji rast od početka 2018. godine, zahvaljujući talasu novih narudžbi koji odražava rast globalne potražnje", saopštio je glavni ekonomista Markita, Chris Williamson.

On je naveo da uslužni sektor sve teže pogađaju postrožena ograničenja povezana sa Covidom-19, koja slabe potražnju u teško pogođenom ugostiteljstvu.

„Eurozona ima povećan rizik od dvostrukog pada, jer je drugi talas virusnih infekcija doveo do ponovnog pada poslovne aktivnosti“, rekao je Williamson.

Iako je vrijednost indeksa u oktobru viša nego što je bila na vrhuncu pandemije u drugom tromjesečju, njen pad pokazuje da bi se ekonomija eurozone mogla smanjiti u četvrtom tromjesečju.

Jedina svjetla tačka u oktobru bila je Njemačka, gdje su aktivnosti ponovo porasle.

U ostatku regije pad je produbljen.

Očekivanja poslovnih lidera za predstojećih 12 mjeseci takođe su pogoršana, skliznuvši na najnižu vrijednost od maja.

Posebno je oslabilo raspoloženje u uslužnom sektoru, a među vodećim ekonomijama najveće je pogoršanje zabilježeno u Francuskoj.

"Mogućnost nove recesije pojačaće pritisak na Evropsku centralnu banku (ECB) da uvede dodatne podsticaje, a i vlade bi mogle priskočiti kako bi ublažile posljedice postroženih mjera suzbijanja Covida-19 u oktobru, koje će u novembru po svemu sudeći, biti još oštrije", zaključio je Williamson.


(MINA Business)