16-06-2022

Energetska bezbjednost i zaštita životne sredine prioriteti svih ekonomija

Crna Gora je odlučna da prati globalni i evropski trend koji čistu energiju prepoznaje kao proizvod od posebnog značaja, a životnu sredinu kao jedan od najvažnijih resursa, kazao je ministar kapitalnih investicija i potpredsjednik Vlade Ervin Ibrahimović.

Energetska bezbjednost i zaštita životne sredine prioriteti svih ekonomija | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

On je to kazao u Ohridu, gdje se održava trodnevna međunarodna konferencija „Prespanski forum za dijalog 2022“, koja okuplja lidere Zapadnog Balkana i zvaničnike Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država.

„Prespanski forum, u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova Sjeverne Makedonije pod nazivom “Oblikovanje budućnosti Zapadnog Balkana u savremenoj evropskoj sigurnosnoj arhitekturi” je dobra prilika da se zemlje Zapadnog Balkana blagovremeno i ažurno pozabave tekućim ekološkim i klimatskim izazovima tako što će se održivi ravoj, efikasnost resursa i zaštita prirode staviti u srce svih ekonomskih aktivnosti“, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Ibrahimović je kazao da su energetska bezbjednost, ekonomski razvoj i zaštita životne sredine su postali glavni, uzajamno povezani ciljevi i prioriteti svih nacionalnih ekonomija u svijetu.

„Obezbjeđivanje dovoljnih količina energije na ekonomski i ekološki prihvatljiv način je cilj svake države, kao i cilj na svjetskom nivou“, rekao je Ibrahimović.

On je dodao da je Crna Gora je odlučna da prati globalni i evropski trend koji čistu energiju prepoznaje kao proizvod od posebnog značaja, a životnu sredinu kao jedan od najvažnijih resursa.

„Želimo da naša zemlja bude dio jake, stabilne i ujedinjene Evrope i u tom cilju ćemo nastaviti da ispunjavamo sve obaveze i rešavamo sve izazove koji se pojave na našem putu ka EU“, naglasio je Ibrahimović.

Ibrahimović je istakao da su posvećeni očuvanju i jačanju dobrosusjedskih odnosa, regionalne stabilnosti i uzajamne saradnje sa svim zemljama Zapadnog Balkana.