27-05-2020

EPCG: Aktivnosti na svim ugovorima mogu početi u drugoj polovini juna

Postepeni oporavak i puna normalizacija aktivnosti na svim ugovorima Elektroprivrede (EPCG) može početi u drugoj polovini juna ako ne i prije, saopštio je izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i inženjering u EPCG Ivan Mrvaljević.


Foto: EPCG

On je, komentarišući posljedice koronavirusa na dinamiku realizacije ključnih projekata EPCG, kazao da je i Crna Gora snažno pogođena pandemijom Covid-19, te da je šok po svjetsku ekonomiju nezapamćen.

Ipak, kako je kazao Mrvaljević za Dnevne novine, pandemija nije uticala na plan izgradnje vjetroelektrane Gvozd, vrijedne više od 60 miliona eura, pa se izlazak na krnovsku visoravan kod Nikšića, gdje će se graditi elektrana, očekuje krajem narednog mjeseca.

Poput Evrope i ostatka svijeta, i Crna Gora je snažno pogođena pandemijom novog koronavirusa, koja predstavlja nezapamćeni šok koji je iznenadio svijet i njegovu ekonomiju.

“Shodno preporukama Vlade, većina zaposlenih u EPCG radila je od kuće, dok se kompanija suočila sa značajnim izazovima u svim segmentima svakodnevnog poslovanja”, rekao je Mraljević.

EPCG je u prethodnom periodu pokrenula novi investicioni ciklus koji podrazumijeva saradnju sa renomiranim partnerima, projektantima, izvođačima radova, isporučiocima opreme, finansijskim institucijama koje dolaze iz zemalja Evropske unije (EU), prije svega Njemačke, Austrije, Italije, Finske, Slovenije i zemalja regiona, ali i kompanijama iz Kine i Indije.

“Na određenom broju projekata došlo je do nastupanja takozvanih okolnosti više sile koje svakako utiču na dinamiku realizacije projekata”, dodao je Mrvaljević.

Ipak, kako smatra, zahvaljujući blagovremenoj reakciji i mjerama Vlade, nadaju se scenariju da se preostale mjere ograničenja ukidaju početkom juna i da postepeni oporavak i puna normalizacija aktivnosti na svim ugovorima može početi u drugoj polovini juna, ako ne i prije.

“U septembru prošle godine, za potrebe realizacije projekta rekonstrukcije i modernizacije Hidroelektrane (HE) Perućica, potpisali smo kreditni aranžman sa KfW bankom vrijedan 33 miliona eura. Upravo se ovih dana obavilo otvaranje ponuda u tenderskom postupku za građevinski dio projekta, odnosno rekonstrukciju i nadvišenje kanala Opačica i sanaciju kanala Moštanica procijenjene vrijednosti 8,5 miliona eura”, objasnio je Mrvaljević.

Prema njegovim riječima, plan je da izvođenje radova počne u avgustu.

“Posebno bih istakao da se očekuje značajno učešće crnogorskih kompanija koje su učestvovale na tenderu, što smatramo važnim sa aspekta pospješivanja aktivnosti vezanih za oporavak ekonomije”, dodao je Mrvaljević.

On je kazao da je objavljivanje tendera za elektromašinski dio projekta, procijenjene vrijednosti 22 miliona EUR, koji obuhvata rekonstrukciju i modernizaciju hidromašinske i elektroopreme agregata A5, A6 i A7, hidromehaničke opreme zatvaračnica, opreme za hidrološko hidraulička mjerenja, ugradnju integralnog informacionog sistema na nivou elektrane, planirano za septembar.

“Ugovor za izradu projektne i tenderske dokumentacije za ugradnju agregata A8 u HE Perućica, snage 58,5 megavata, biće potpisan u drugoj polovini ove godine i počeće njegova realizacija, dok potpisivanje novog kreditnog aranžmana vrijednosti 23 miliona eura sa Njemačkom razvojnom bankom planiramo za sljedeću godinu”, naveo je Mrvaljević.

On je dodao da je u fazi implementacije i projekat rekonstrukcije i modernizacije hidroelektrane Piva, vrijedan 15 miliona eura, koji izvodi konzorcijum Litostroj Slovenija-ABB Italija-ABB Hrvatska.

“Nakon uspješno završene rekonstrukcije i modernizacije sistema sopstvene potrošnje elektrane, nakon montaže najsavremenije nove opreme, u martu je trebalo da bude pušten u rad i rekonstruisani agregat A2”, rekao je Mrvaljević.

Usljed situacije izazvane koronavirusom predviđena završna ispitivanja u trajanju od četiri nedjelje i puštanje u rad nijesu realizovani.

Nastavak izvođenja radova i povratak inženjera izvođača iz Slovenije i Hrvatske u Hidroelektranu Piva je planiran za prvu polovinu juna, dok uspješan završetak posla očekujemo u julu.

“Izrada projekta geoloških radova za pozicije predviđenih 13 vjetroagregata vjetroelektrane Gvozd, ukupne snage 54,6 megavata i očekivane godišnje proizvodnje od 150 gigavatsati, u završnoj je fazi”, kazao je Mrvaljević i dodao da sa radovima na terenu počinju krajem juna.

Predmetne radove će, kako je naveo, izvoditi lokalna kompanija koja posjeduje odgovarajuće reference iz te oblasti.

“Pregovori o finansiranju projekta, vrijednog više od 60 miliona eura, sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) su u toku. Svi tenderi za nabavku glavne opreme za vjetropark, uključujući tender za nabavku vjetroagregata, izvođenje građevinskih radova, priključenja na prenosnu mrežu i ostale infrastrukture, biće sprovedeni u skladu sa pravilima EBRD-a”, objasnio je Mrvaljević.

On je dodao da je izgradnja solarne fotonaponske elektrane kroz dvije faze na lokaciji Briska gora kod Ulcinja povjerena međunarodnom konzorcijumu koji čine finska nacionalna energetska kompanija Fortum, EPCG i najveći EPCG ugovarač u oblasti solarnih elektrana na svijetu -kompanija Sterling & Willson iz Indije.

Procedura potrebnih izmjena i dopuna postojećeg prostorno-urbanističkog plana Ulcinja, u dijelu koji se odnosi na neophodno definisanje priključka elektrane na prenosnu mrežu, odnosno priključenje prve faze elektrane na postojeću trafostanicu Kodre je u završnoj fazi.

“Uvažavajući međunarodni sastav konzorcijuma, neizvjesno trajanje pandemije na svjetskom nivou i nepovoljan razvoj epidemiološke situacije u zemlji izvođača, u našem slučaju Indiji, predstavlja svakako kritičnu dilemu koja može uticati na dinamiku realizacije projekta”, smatra Mrvaljević.

Nadaju se, kako je rekao, optimističnom scenariju u kojem bi izgradnja prve faze elektrane, snage 50 megavata, mogla početi tokom godine.

Ugovorom precizirano vrijeme izgradnje je 18 mjeseci, dok vrijednost investicije prve faze iznosi više od 45 miliona eura.

Mrvaljević je objasnio da je procedura usvajanja Detaljnog prostornog plana za prostor višenamjenske akumulacije na rijeci Komarnici sa Strateškom procjenom uticaja na životnu sredinu u završnoj fazi.

“Po informacijama kojima raspolažemo, u skladu sa preporukama ESPOO konvencije, Ministarstvo održivog razvoja i turizma je uputilo Bosni i Hercegovini upit za učešće u prekograničnom postupku strateške procjene o uticaju na životnu sredinu, koja je izrazila zainteresovanost za učešće i dostavila mišljenje koje, shodno proceduri, mora sagledati ekspertski tim koji izrađuje dokumentaciju”, dodao je Mrvaljević.

Što se tiče termina usvajanja plana, nadaju se da će u junu, nakon usvajanja na Vladi, ući u završnu proceduru usvajanja u Skupštini Crne Gore.

Prema njegovim riječima jedan od ključnih elemenata petogodišnjeg investicionog plana za period od ove godine do 2024. godine je upravo izgradnja novih hidroenergetskih objekata uz prethodno sprovedenu potpunu rekonstrukciju i modernizaciju postojećih objekata.

U tom smislu, projekat izgradnje hidroelektrane Komarnica je prepoznat kao prioritetan.

“Iskoristio bih priliku i pomenuo da je izvršni direktor španske energetske kompanije Iberdrole, Ignjacio Galan nedavno istakao da je najbolji, ako ne i jedini put za prevazilaženje perioda neizvjesnosti i krize koji nas potencijalno očekuje upravo realizacija investicija, i da će njegova kompanija čim to bude moguće, odnosno nakon završetka vanrednih okolnosti koje su nas zadesile, ubrzati investicije kako bi doprinijela ekonomskom oporavku i omogućila očuvanje radnih mjesta”, zaključio je Mrvaljević.











Izvor: Mina