03-11-2020

Episkop Budimljansko-nikšićki Joanikije u samoizolaciji

Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije sjutra će se testirati na koronavirus, nakon što je danas osjetio malaksalost uz konstatovanu blago povišenu tjelesnu temperaturu, saopšteno je iz Eparhije budimljansko-nikšićke.

Episkop Budimljansko-nikšićki Joanikije u samoizolaciji | Radio Televizija Budva

Oni su se oglasili nakon što je nekoliko crnogorskih medija objavilo vijest da je Joanikije pozitivan na koronavirus.

U saopštenju se navodi da je episkop Joanikije u samoizolaciji u Đurđevim Stupovima, katedralnom manastiru Eparhije budimljansko-nikšićke.

“Nakon opsežnog fizikalnog pregleda i laboratorijskih nalaza, ljekari su konstatovali da je fizikalni nalaz po sistemima uredan i da su faktori zapaljenja u fiziološkim granicama. Nakon ordinirane simptomatske terapije (ljekovi za obaranje temperature i vitamini) vladika nema povišenu tjelesnu temperaturu i osjeća se dobro. Za sjutra je planirana dalja dijagnostika (skener pluća i virusološko testiranje na novi korona virus – PCR, koja je jedina zvanična dijagnostička metoda na osnovu koje se izdaje nalaz na COVID 19). Episkop je pod budnim nadzorom ljekara koji će redovno pratiti njegovo zdravstveno stanje”, navodi se u saopštenju.

Iz Eparhije budimljansko-nikšićke su pozvali javnost da se o zdravstvenom stanju episkopa Joanikija informiše isključivo preko zvaničnih glasila Eparhije budimljansko-nikšićke i Mitropolije crnogorsko-primorske.