12-11-2020

ETC: Crna Gora i Kipar najpogođenije mediteranske destinacije

Novi nagli rast slučajeva kovida 19 i ponovno uvođenje ograničenja putovanja zaustavili su oporavak evropskog turizma, pri čemu su međunarodni dolasci turista u Evropu pali za 68 posto tokom ove godine, zaključno sa septembrom, u odnosu na 2019.


Foto: Depositphotos/fotokon

Najpogođenije su mediteranske destinacije Kipar i Crna Gora, koje su zabilježile najgori pad u dolascima, za 85, odnosno 84 procenta, respektivno, što se može pripisati njihovoj većoj zavisnosti od stranih putnika, navodi Evropska putnička komisija (ETC) u najnovijem izvještaju "Evropski turizam: trendovi i izgledi" za treći kvartal 2020.

Među ostalim zemljama čije su turističke privrede pretrpele teške posljedice pandemije su: Rumunija, gdje su dolasci stranih gostiju pali za 80 posto, Turska (77 odsto); Portugal i Srbija (obje po 74 odsto), navodi se u dokumentu objavljenom na veb-sajtu ETC, prenosi B92.

Ostrvske destinacije, Island i Malta takođe su imale loš rezultat, imajući u vidu da su obje registrovale pad dolazaka stranih posjetilaca za po 71 procenat. Nasuprot tome, Austrija je od evropskih zemalja prošla najbolje zahvaljujući zimskoj turističkoj sezoni početkom godine, prije izbijanja kovida 19, što je rezultiralo padom dolazaka stranih turista od samo 44 odsto i padom noćenja stranaca od 30 odsto.

Prema izvještaju ETC, Hrvatska se takođe nalazi među zemljama s najmanjim padom dolazaka i noćenja stranih turista za oko 50 procenata od janaura do septembra u odnosu na isti period 2019. Pad noćenja stranih turista od blizu 50 posto zabilježile su još Danska, Nemačka, Litvanija i Monako. Ublažavanje ograničenja vezanih za pandemiju širom Evrope dovelo je do blagog povećanja dolazaka stranih turista u julu i avgustu 2020. godine u odnosu na prethodne mjesece, signalizirajući entuzijazam i želju ljudi da ponovo putuju, piše u izvještaju.

Pad dolazaka turista za cijelu 2020. i do 61 odsto

Međutim, nedavno ponovno uvođenje zaključavanja i ograničenja putovanja brzo je potrlo svaku šansu za skori oporavak, dodaje ETC i ocjenjuje da će povećana neizvjesnost i negativni rizici u predstojećim mjesecima nastaviti da umanjuju perspektive evropske turističke privrede, pri čemu će pad dolazaka turista za cijelu 2020. iznositi 61 posto.

Potpuni oporavak i vraćanje obima dolazaka stranih gostiju na nivoe prije pandemije predviđa se do 2024. godine, dok su nešto optimističnija predviđanja u pogledu oporavka domaćih putovanja, unutar Evrope, koja bi, kako se procjenjuje, 2022. i 2023. godine trebalo da dostigne nivo iz 2019.

Povodom objave ovog izvještaja, izvršni direktor ETC-a Eduardo Santander, kaže da je sada, u uslovima dok drugi talas pandemije zahvata Evropu i uoči zimske sezone, više nego ikada prije potrebno da se evropske zemlje udruže kako bi se dogovorile o zajedničkim rješenjima i za suzbijanje širenja virusa i za podršku održivom oporavku turizma.

"Saradnja i solidarnost su ključni za oporavak i jačanje evropskog turizma, pri čemu je najvažnije vratiti povjerenje putnika i zaštititi milione preduzeća i radnih mjesta koja su u opasnosti, kako bi ona ekonomski opstala. Tempo ekonomskog oporavka širom Evrope zavisiće u velikoj mjeri od oporavka turističkog sektora koji generiše blizu 10 posto BDP-a Evropske unije i broji više od 22 miliona radnih mjesta", rekao je Santander.

(B92)