22-02-2024

EU grant od 11 miliona EUR za obrazovni sistem Crne Gore

Evropska unija (EU) obezbijedila je grant od 11 miliona EUR za unapređenje infrastrukture obrazovnih ustanova u Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI).

EU grant od 11 miliona EUR za obrazovni sistem Crne Gore | Radio Televizija Budva

Foto: Portal RTV Budva/Arhiva

Navodi se da su ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović, potpredsjednik Evropske investicione banke (EIB) Kuriakos Kakourus i predstavnik Uprave za kapitalne projekte Esmin Bećović, danas potpisali ugovor o donaciji.

Zahvaljujući tom ugovoru će, kako su rekli iz MPNI, obrazovne ustanove u Crnoj Gori biti značajno unaprijeđene u infrastrukturnom smislu.

„Za obrazovni sistem Crne Gore obezbijeđeno je 11 miliona EUR granta EU, kako bi se omogućila modernizacija i opremanje ukupno 13 obrazovnih objekata, uključujući vrtiće, osnovne, stručne i srednje škole“, kaže se u saopštenju.

Jakšić Stojanović je naglasila da je obrazovanje jedan od ključnih stubova svakog društva, a da kontinuirano unapređenje njegovog kvaliteta treba da bude prioritet na svim nivoima.

,,Na početku svog mandata, rekli smo da započinjemo jedan od najvećih investicionih ciklusa u istoriji i obećali da će ovo biti godina velikih infrastrukturnih projekata“, rekla je Jakšić Stojanović.

Kako je kazala, jedan od mehanizama koji će im u tome pomoći je projekat "Unapređenje crnogorskog obrazovanja".

„Današnje potpisivanje ugovora predstavlja značajan korak ka ostvarivanju naše vizije, a to je izvanredno obrazovanje za izvanrednu Crnu Goru“, navela je Jakšić Stojanović.

(Agencija Mina)