21-12-2023

EU ključni partner Crne Gore u oblasti obrazovanja, nauke i inovacije

Evropska unija (EU) je ključni partner Crne Gore u oblasti obrazovanja, nauke i inovacija, poručila je resorna ministarka Anđela Jakšić Stojanović tokom zvanične posjete Briselu.


Foto: MPNI/Printscreen

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, Jakšić Stojanović se u Briselu sastala sa evropskom komesarkom za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, Ilianom Ivanovom.

Jakšić Stojanović je istakla da bez obrazovanih i obučenih kadrova nijedan sektor u državi ne može da funkcioniše na odgovarajući način, kao i da je neophodan sveobuhvatan pristup obrazovanju na svim nivoima.

Ona je, kako je saopšteno, predstavila prvi korak u tom pravcu - analizu obrazovnog sistema, koja treba da rezultira sveobuhvatnom strategijom obrazovanja, a koju je u saradnji sa UNICEF-om, upravo podržala EU.

„Ovakav strateški okvir omogućiće jasniju koordinaciju na svim nivoima obrazovanja, jasne prioritete ulaganja, što će u krajnjem dovesti do unapređenja nastavnih i studijskih programa, vještina nastavnog osoblja, boljih ishoda učenja, kao i snažnijih efekata praktičnog obrazovanja i odgovora na potrebe tržišta rada“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je poseban akcenat stavljen i na dvojezično obrazovanje, koje će biti pilotirano naredne godine za prve razrede osnovnih škola, kao i na već napredne aktivnosti digitalizacije obrazovnog sistema i usklađivanje sa EU standardima u toj oblasti.

Iz Ministarstva su rekli da je Jakšić Stojanović informisala da je pripremljena mapa ulaganja u obrazovnu infrastrukturu, jer bez adekvatnih uslova rada nije moguće očekivati brze rezultate.

Kako su kazali, ona je, u dijelu nauke i inovacija, potvrdila snažno opredjeljenje Vlade da nastavi ulaganja u nauku i inovacije pod okriljem Strategije pametne specijalizacije.

„Učešće u EU Okvirnom programu za istraživanje i inovacije Horizont Evropa, otvaranje RIS haba Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju, snaženje regionalne saradnje, samo su neke od tema kojih se ministarka dotakla prilikom uvodnog izlaganja“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je dobar napredak Crne Gore u toj oblasti, usklađenost sa EU standardima i potpuna primjena koncepta pametne specijalizacije treba da budu primjer i dobra osnova za sve dalje aktivnosti saradnje sa Unijom, što je i prepoznato kroz predložene reforme u okviru Plana rasta za Zapadni Balkan.

Ivanova je čestitala Crnoj Gori na uspjehu ostvarenom u implementaciji Strategije pametne specijalizacije.

Ona je, kako je saopšteno, pozdravila značajan porast učešća Crne Gore u EU Okvirnom programu Horizont Evropa, učešća u Erasmus+ programu i ostvarenom rezultatima u Novoj Evropskoj Bauhaus inicijativi.

„Komesarka je pozdravila planove nove Vlade u oblasti obrazovanja, ukazujući da je sinergija između različitih nivoa obrazovanja ključni preduslov za isporuku rezultata, podjednako kao i adekvatna infrastruktura“, kaže se u saopštenju.

Ivanova je naglasila značaj kontinuiranog ulaganja u nauku i inovacije.

„U kontekstu ubrzavanja razvoja deep tech inovacija i njihovog puta ka tržištu, komesarka je potvrdila značaj mogućnosti koje nudi Evropski savjet za inovacije (EIC)“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su rekli da se Jakšić Stojanović srela i sa generalnim direktorom Udruženog istraživačkog centra (DG JRC), Stivenom Kvestom i sa direktorom COST asocijacije, Ronaldom de Bruinom.

„Tema razgovora sa Kvestom bio je nastavak saradnje i podrške implementaciji Strategije pametne specijalizacije, posebno u kontekstu predstojeće pripreme nove strategije za period od 2025. do 2029 godine, kao i otvoren pristup istraživačkoj infrastrukturi“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Jakšić Stojanović pozdravila pozive DG JRC-ija za otvoren pristup, kao i jasnu metodologiju koja je razvijena, i zatražila podršku u smislu jačanja kapaciteta i priprema za takve incijative u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva su rekli da je dogovoren nastavak uspješne saradnje u oblasti pametne specijalizacije, kao i povezivanje u dijelu obuka za otvoreni pristup.

Kako su naveli, De Bruin je govorio o značaju tog programa, posvećenosti Crne Gore i dobrim brojkama kada je u pitanju učešće u COST akcijama.

Jakšić Stojanović je potvrdila da je Crna Gora otvorena da nastavi snaženje promocije i vidljivosti COST akcija među crnogorskom naučnoistraživačkom i inovacionom zajednicom i nastavi sa finansijskom i nefinansijskom podrškom.

Ona je dodala da je posebno zadovoljna što će sljedeći veliki info dan biti održan u aprilu u Crnoj Gori.

„Sagovornici su se saglasili da je COST veoma važan instrument i odskočna daska za sve druge EU inicijative u nauci i inovacijama“, kaže se u saopštenju.


(Mina)