11-11-2020

EU uplatila Crnoj Gori prvu ratu od 28 miliona eura

Evropska komisija (EK) uplatila je Crnoj Gori prvu ratu od 28 miliona eura bespovratne finansijske pomoći.


Ilustracija, Foto: EU Info centar

Kako su kazali iz EU Info centra, ova značajna budžetska pomoć namijenjena je ublažavanju ekonomskih posljedica epidemije korona virusa i podršci odgovoru javnih vlasti na društvene i ekonomske izazove.

"Ovih 28 miliona eura predstavlja samo dio pomoći dostupne Crnoj Gori u okviru ugovora o budžetskoj podršci u vrijednosti do 40,5 miliona eura. Ova budžetska podrška dio je bespovratne finansijske pomoći vrijedne 53 miliona eura, koju je Evropska unija obezbijedila Crnoj Gori za nabavku hitne medicinske opreme i za pružanje pomoći ugroženim pojedcinima, preduzetnicima i kompanijama, zdravstvenom sektoru i ostalim sektorima koji su najozbiljnije pogođeni krizom izazvanom korona virusom. Ova pomoć se nadovezuje na 30 miliona eura koje je EU obezbijedila Crnoj Gori u okviru makroekonomske finansijske podrške u oktobru", navodi se u saopštenju.

Isplata druge, finalne rate podrške do ukupnog iznosa od 40,5 miliona zavisiće, kako su pojasnili, od ispunjavanja niza obaveza koje je Crna Gora preuzela u vezi sa društvenim i ekonomskim faktorima.

"Najvažniji uslovi su da Vlada treba da iskoristi sredstva EU da podrži što veći broj malih preduzeća, naročito da im pomogne da isplate plate njihovim zaposlenim, i da finansira socijalna davanja za socijalno ugroženu djecu, stare osobe, osobe sa invaliditetom i porodice kojima je potrebna pomoć. Drugi važni uslovi su da socijalna davanja ne budu umanjena i da bude unaprijeđena transparentnost i pristup informacijama o budžetskoj potrošnji. Dodatnih 500,000 eura u okviru ovih 40,5 miliona biće iskorišćeno za saradnju sa Međunarodnom organizacijom rada, za podršku pokretanju programa zapošljavanja čiji je cilj da pomognu ljudima da se ponovo zaposle", istakli su iz EU Info centra.

Kako su dodali, finansijski odgovor na COVID-19 dolazi u isto vrijeme kad i nedavno objavljeni Ekonomski i investicioni plan, kao i pripreme Crne Gore i Evropske unije za novi program IPA III za naredni sedmogodišnji period.

"Ovim je naglašena kontinuirana podrška koju EU pruža Crnoj Gori i širem region Zapadnog Balkana", stoji u saopštenju.

Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa rekla je da je EU 28 miliona eura bespovratne pomoći uplatila u državni budžet kako bi pomogla Crnoj Gori da ublaži ekonomske i društvene efekte krize izazvane korona virusom.

"Ovo je samo prvi dio bespovratne budžetske pomoći koji je dostupan Crnoj Goru, u ukupnoj vrijednosti od 40,5 miliona eura. Preostala sredstva biće uplaćena nakon što Crna Gora ispuni niz preuzetih obaveza, među kojima su najvažnije da obezbijedi finansiranje za mala i srednja preduzeća i da finansira socijalna davanja za najugroženije kategorije stanovništva", istakla je ona.

Prema njenim riječima, budžetka podrška je dio bespovratne pomoći vrijedne 53 miliona eura, koju je EU obezbijedila Crnoj Gori radi kupovine medicinske opreme, unapređenja zdravstvenih usluga i pomoći ugroženim pojedincima i preduzećima koja su najozbiljnije pogođena krizom izazvanom korona virusom.

"Ova pomoć pokazuje da, čak i onda kada je sama Evropska unija teško pogožena krizom koju je izazvao korona virus, mi ostajemo posvećeni solidarnosti kao našoj temeljnoj vrijednosti i ne zaboravljamo naše partnere u Crnoj Gori.Ohrabrujem građane Crne Gore da poštuju zdravstvene mjere i da zaštite sebe i svoje bližnje. Evropska unija je uz vas! Ostanite zdravi i bezbjedni!", poručila je Popa.