12-07-2022

Euro i dolar su skoro izjednačeni, ovo se nije desilo već 20 godina

Prvi put u 20 godina kurs između eura i američkog dolara gotovo je isti.

Euro i dolar su skoro izjednačeni, ovo se nije desilo već 20 godina | Radio Televizija Budva

Euro se danas ujutro kretao oko 1.007 dolara, što je pad od gotovo 15% od početka godine. Razlozi? Strahovi podstaknuti visokom inflacijom i neizvjesnošću snabdijevanja energijom uzrokovanom ruskom invazijom na Ukrajinu, piše CNN Business a prenosi zagrebački Index.

Evropska unija, koja je prije rata otprilike 40% svog gasa dobijala ruskim gasovodima, pokušava da smanji zavisnost od ruske nafte i gasa. Istovremeno, Rusija je smanjila snabdijevala gasom nekim zemljama Evropske unije i nedavno je smanjila protok gasovoda Sjeverni tok prema Njemačkoj za 60%.

Energetska kriza dolazi uporedo s ekonomskim usporavanjem, što dovodi u pitanje može li Evropska centralna banka (ECB) adekvatno pooštriti politiku kako bi smanjila inflaciju. ECB je najavio da će ovog mjeseca povisiti kamatne stope prvi put od 2011, budući da stopa inflacije u eurozoni iznosi 8.6 odsto.

Raste pritisak na euro
Niz agresivnih povećanja kamatnih stopa od strane centralnih banaka, uključujući Fed, zajedno s usporavanjem ekonomskog rasta nastaviće pritisak na euro dok će ulagače usmjeravati prema američkom dolaru kao sigurnom utočištu, kažu analitičari.

“Situacija bi mogla postati još ekstremnija ako Evropa i SAD uđu u recesiju”, upozorio je analitičar George Saravelos. “To je dobra vijest za Amerikance koji planiraju posjetiti Evropu ovog ljeta, ali bi mogla biti loša vijest za globalnu ekonomsku stabilnost”, dodao je.